Tarmvriasal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tarmvriasal
Nomenklatur
Torminalis glaberrima
(L.) Crantz
Populærnavn
tarmvriasal
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseBlomsterplanter
OrdenRosales
FamilieRosefamilien
SlektSorbus
Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse:

Tarmvriasal (Sorbus torminalis) er et løvfellende tre i asalslekten innenfor rosefamilien.

Det er et middels høyt tre som blir 15–25 m høyt. Barken er grov, og skuddene er brunlige. Knoppene er runde, grønne og glatte. Bladene er håndflikete med 3–5 lapper. Blomstene er hvite og sitter en åpen, kvastformet blomsterstand. Frukten er først grønn og blir så brunrød med mange korkporer. Kjernehuset har to kammer.

Tarmvriasal har en vid utbredelse i Europa og tilstøtende områder. Den vokser nordover til Danmark, England og Wales, sørover til Marokko, Algerie, Libanon og Hermonfjellet og østover til Nord-Iran. De iranske trærne blir av og til skilt ut som en egen art, Sorbus orientalis.

Denne arten er så særegen at den blir regnet til en egen underslekt, Torminalis. Noen botanikere plasserer tarmvriasal i en egen slekt; i tilfelle er det vitenskapelige navnet Torminalis clusii eller Torminalis glaberrima.

Tarmvriasal er en diploid art med kjønnet formering. Den hybridiserer mange steder med sølvasal, noe som gir opphav til apomiktiske småarter, spesielt i Ungarn, Slovakia og Tsjekkia.

Denne arten ble tidligere kalt «tysk asal» på norsk, men det navnet skal nå brukes om Sorbus × thuringiaca.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]