Gotland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gotland
Gotland vapen.svg
Gotlands landskapsvåpen; motivet fungerer også som landskapsflagg
LandSverige Sverige
LandsdelGötaland
LänGotlands län
BispedømmeVisby stift
StatusLandskap
Areal2 968[1] km²
Befolkning56656[1]
Bef.tetthet17,9 innb./km²
Høyder
 – Høyeste

Lojsta hed, 82 meter
Største sjøBäste träsk 6,3 km²
LandskapsblomstHedera helix
LandskapsdyrPiggsvin
LandskapsfiskPiggvar
LandskapsfuglHalsbåndfluesnapper
LandskapssteinHoburgskalksten
LandskapssoppRödbrun jordstjärna
LandskapsinsektLygaeus equestris
LandskapsmoseCtenidium molluscum
LandskapsepleStenkyrke
LandskapsgrunnstoffKalsium
LandskapsstjernebildeOrion
LandskapsstjerneBetelgeuse

Gotland (tidligere dansk og norsk: Gulland) er en øy og et svensk landskap i Østersjøen, ca. 90 km fra den svenske fastlandskysten. Øya er landets største. Landskapet består foruten øya Gotland også av Fårö, Karlsöarna, Gotska Sandön og flere mindre øyer. Landskapet er også et eget län (fylke) (Gotlands län), egen kommune (Gotland kommune) og eget bispedømme (Visby stift) i Svenska kyrkan. Øya har 2968 km²,[1] landskapet eller länet har 3 151,4 km² land og 3 183,7 km² med innsjøer.[2] Landskapet har 42 000 registrerte fornminner. Øyas høyeste punkt er Lojsta hed, 82 moh. Sveriges prinsesse Leonore er hertuginne av Gotland.

Hver sommer besøker et stort antall turister Gotland, ikke minst verdensarverklærte Visby, som er øyas eneste by og har store deler av middelalderens struktur bevart.

Administrasjon[rediger | rediger kilde]

I likhet med andre svenske landskap har ikke landskapet Gotland egen administrativ betydning. Landskapet er derimot helt og holdent i sammenfallende med Gotlands län.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Gotland har fått sitt navn etter det historiske folkeslaget gutar, hvor forleddet gut- hører til eldre urgermansk med betydningen utgjøre, muligens som en betegnelse for menn og er etymologisk identisk med folkenavnet goter. Det opprinnelige navnet på øya var Gutland, (a) kutlandi1000-tallet, med runeskrift, noe som med latinske bokstaver blir a Gutlandi. På 1300-tallet ble navnet skrevet Gutland. Forleddet betegner gutar og etterleddet er land. Det kan tolkes som «område, rike» eller som «øy».[3] I såvel svensk som dansk talespråk har «tl» blitt assimilert til «ll» (sammenlign med Jutland/Jylland), noe som ga opphav til formen Gulland.[4]

Dagens svenske navn Gotland med o tilhører, som tilfellet er med mange andre navn langs den svenske kysten, fra nedertysk gjennom a-tøddel («omlyd»)[4]. På begynnelsen av 1920-tallet ble Gotland på svensk stavet med to t som Gottland.[5][6]

Tettsteder[rediger | rediger kilde]

Bymuren til Visby

Fornøyelsespark[rediger | rediger kilde]

1 mil sør for Visby ligger Kneippbyn, en fornøyelsespark (sommerland og vannland). Her finner man blant annet det originale «Villa Villekulla» fra tv-serien og spillefilmene om Pippi Langstrømpe av Astrid Lindgren.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c «SCB - De 50 största öarna». 18. desember 2014. Arkivert fra originalen 3. mars 2016. 
  2. ^ «Statistisk årsbok för Sverige 2009». Arkivert fra originalen 29. april 2009. Besøkt 7. mai 2010. 
  3. ^ Svenskt ortnamnslexikon 2003, s. 92
  4. ^ a b Wessén, Elias (1969): «Nordiska folkstammar och folknamn. En översikt» (PDF) i: Bo Gräslund & Ingrid Swartling: Fornvännen årgång 1969, Stockholm: Almqvist & Wiksell Förlag AB, side 20.
  5. ^ «Visby» i: Nordisk familjebok (2. oppl., 1921) via Runeberg.org
  6. ^ «Gottland» i: Hellquist, Elof: Svensk etymologisk ordbok (1. oppl., 1922), via Runeberg.org

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]