AS Roma

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
AS Roma
Associazione Sportiva Roma
AS Roma
Stiftet 22. juli 1927
Leder James Pallotta
Kallenavn Giallorossi (de gul-røde),
Magica (magi)
Hjemmebane Stadio Olimpico
Kapasitet 72 700
Liga Serie A
Annet Serie A 2013–2014: 2. plass
Kit left arm orange border.png Kit body orangecollar.png Kit right arm orange border.png
Kit shorts.svg
Kit socks.svg
Hjemmedrakt
Kit left arm.png Kit body.png Kit right arm.png
Kit shorts.svg
Kit socks.svg
Bortedrakt

Associazione Sportiva Roma er en italiensk fotballklubb fra hovedstaden Roma. Logoen symboliserer Romulus og Remus som drikker melk fra hunnulven, et sagn som omhandler Romas grunnleggelse, og blir av mange sett på som byens hovedsymbol.

Klubbens farger er rødt og gull (gul-oransje), hvor rødt symboliserer keiserlig verdighet og gull symboliserer den kristne Gud.

Historie[rediger | rediger kilde]

Starten[rediger | rediger kilde]

A.S. Roma ble stiftet i juli 1927 av Italo Foschi. Da hadde byen Roma allerede tre fotballag i den italienske serien: Alba Audace, Fortitudo og Lazio. Allikevel ønsket fascist-regimet som da styrte å danne et nytt lag, et lag som arbeiderklassen i byen kunne identifisere seg med. Dette laget skulle være en sammenslåing av de sistnevnte. Lazio, det største laget i byen, som også var sportslig på høyde med de store lagene fra nord, hadde sin store tilhengerskare blant byens sosiale elite, og ønsket ikke engang å diskutere forespørselen om samarbeid.

Alba Audace og Fortitudo, i tillegg til småklubbene Pro Roma og Roman, ønsket imidlertid en sammenslåing, og A.S. Roma ble stiftet. Klubben ble oppkalt etter byen, og draktens farger i rødt og gult, ble videreført fra klubben Romans farger.

Lagets første hjemmebane ble Motovelodromo Appio.

1950-1970[rediger | rediger kilde]

Etter at laget rykket ned til Serie B i 1951, kom de kraftig tilbake og rykket opp igjen til Serie A året etter. Etter denne nedturen holdt laget seg oppe på den øverste halvdelen av tabellen utover på 1950-tallet og på begynnelsen av 1960-tallet. Men mellom 1963 og 1979 kom laget inn i en frustrerende periode med middelmådige resultater. Lagets beste prestasjon i denne perioden var en tredjeplass i 1974/75-sesongen, og laget var i til tider på kanten til nedrykk.

1970-1980[rediger | rediger kilde]

Dette tiåret skulle vise seg å bli Romas mest suksessrike noensinne. Med nye talenter som Bruno Conti, Agostino Di Bartolomei, Cerezo og Falcao, gikk Roma godt rustet inn i 1980-årene i kampen om et nytt seriemesterskap. De var meget nær allerede i 1981, men først i 1983 klarte de det, og tok sitt andre seriemestersakp gjennom tidene, noe som førte til ville feiringer i hovedstaden. Året etter spilte de seg til finale i Serievinnercupen, men tapte for Liverpool på straffespark.

1980-[rediger | rediger kilde]

Fra 1980 og utover har laget mer eller mindre holdt seg på tabellens øvre halvdel, noen ganger avbrutt av sesonger helt oppe i toppen. Roma hadde tidligere rekorden i antall seire på rad i Serie A, med elleve seire i 2005/06-sesongen. Denne rekorden ble i 2006/07-sesongen slått av Inter, med 17 seire.

Meritter[rediger | rediger kilde]

Roma deltok for første gang i en serie i 1929/30-sesongen, og vant sin første «scudetto» (seriemesterskap) sesongen 1941/42. Klubben har kun rykket ned én gang – i 1950/51-sesongen – men da rykket den opp igjen til Serie A året etter.

Klubben har vunnet Coppa Italia (den italienske cupen) ni ganger, og har sammenlagt tre «scudetti» (seriemesterskap). De har vunnet Supercoppa to ganger, og UEFA-cupen en gang, da de slo Birmingham City i finalen.

De har en gang kommet til finalen i Serievinnercupen (forløperen til dagens Mesterliga), men tapte for Liverpoolstraffesparkkonkurranse.

Kjente tidligere spillere[rediger | rediger kilde]

Spillerstall[rediger | rediger kilde]

Oppdatert 26. juli 2012
AS Roma – spillerstallen 2012–2013
Målmenn
Romania 1 Bogdan Lobonţ
Nederland 24 Maarten Stekelenburg
Forsvarsspillere
Italia 2 Aleandro Rosi
Spania 3 José Ángel
Argentina 5 Gabriel Heinze
Brasil 13 Maicon
Brasil 27 Dodô
Argentina 29 Nicolás Burdisso
Brasil 44 Leandro Castán
Italia 77 Marco Cassetti
Midtbanespillere
USA 4 Michael Bradley
Brasil 7 Marquinho
Argentina 8 Erik Lamela
Brasil 11 Rodrigo Taddei
Bosnia-Hercegovina 15 Miralem Pjanić
Italia 16 Daniele De Rossi
Italia 20 Simone Perrotta
Italia 23 Leandro Greco
Chile 26 David Pizarro
Brasil 30 Fábio Simplício
Italia 48 Alessandro Florenzi
Hellas 77 Panagiotis Tachtsidis
Italia 94 Valerio Verre
Angrepsspillere
Italia 9 Pablo Osvaldo
Italia 10 Francesco Totti
Spania 14 Bojan Krkić
Italia 21 Stefano Okaka
Italia 22 Marco Borriello
Elfenbenskysten 27 Gervinho


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:AS Roma – bilder, video eller lyd