Internettleverandør

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

En internettleverandør (forkortes iblant ISP fra engelsk Internet service provider) er et selskap som tilbyr personer eller selskaper leie av tilgang til Internett- og andre relaterte tjenester. Som for eksempel oppbygging av websider og e-postkontoer på sin server.

Tjenestene leveres fra NIX og helt frem til kunden. En ISP kan enten ha egen NIX-tilknytning og eget IP-nett mellom sine servere og aksessnodene; eller leie tilknytning og IP-transport av en annen ISP. IP-nettene til ISP-ene utgjør i praksis Internett back-bone i Norge.

Som på vanlig norsk betyr at serverne (internnettet) til Internett leverandørene er grunnlaget for Internett. Andre firma som skal ha web sider. Kobler serverne sine til ISP sin server og har web-sidene sine på sine servere. Noen har også firma som lager og vedlikeholder Internett sidene for dem. Da ligger som regel web sidene på serverne til disse Web-side firmaene. Så Internett er egentlig bare en masse servere (datamaskiner) som er koblet sammen i et nettverk. På samme måte som et hjemme nettverk.

Norge[rediger | rediger kilde]

Tilbydere av fast bredbånd[rediger | rediger kilde]

Ved utgangen av første halvår i 2012 var det 153 operative tilbydere av fast bredbånd i Norge[1]. Selskapene med størst markedsandel var:

De resterende selskapene hadde en markedsandel på 24,6%.

Tilbydere av mobilt bredbånd[rediger | rediger kilde]

Ved utgangen av første halvår i 2012 var det 21 operative tilbydere av mobildata i Norge[1]. Selskapene med størst markedsandel var:

De resterende selskapene hadde en markedsandel på 1,1%.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Post- og teletilsynet (19. oktober 2012). «Det norske ekommarkedet 1. halvår 2012». s. Side 36. Besøkt 12. mai 2013.