Hopp til innhold

.info

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
.info
Introdusert2001
TLD-typeGenerisk toppnivådomene
StatusAktiv
RegistreringsenhetAfilias
Sponsende organisasjonIngen
Tiltenkt brukInformasjonsnettsteder
Faktisk brukDiverse bruksområder, mange innen informasjon, noen holdt av spekulanter
RestriksjonerIngen
StrukturRegistrering direkte på andre nivå
Dokumenter.info-avtale med ICANN
KonfliktpolitikkUDRP,
Sunrise Challenge Policy (SCP) og Challenges of Last Resort (CLR)
Nettstedwww.afilias.info

.info er et generisk toppnivådomeneinternett, beregnet for informative nettsteder (selv om bruken er uten begrensninger). Det var en del av ICANNs sterkt publiserte annonsering, sent i 2000, av en gradvis innfasing av syv nye generiske toppnivådomener (gTLD'er). Hendelsen ble karakterisert som den første større tilføyelsen av større gTLD'er til internett etter at DNS-systemet ble utviklet på 1980-tallet. De syv nye gTLD'ene, som var utvalgt fra over 180 forslag, hadde som delformål å lette noe av presset fra det overbefolkede .com-domenet.

.info har vært det mest suksessfulle av de syv nye domenene, med over 4 millioner domenenavn registrert frem til mars 2007. Over 1,6 millioner .info-nettsteder er i aktivt bruk pr. juli 2007.

.info er et domene uten restriksjoner, hvilket vil si at hvem som helst kan få et andrenivå-domene for hvilket som helst formål under .info, på lik linje med .com-, .net- eller .org-domener. Dette i motsetning til et TLD som .edu eller .coop, som stiller betingelser for registrering. .info er det første og eneste toppnivådomenet som eksplisitt ble opprettet og beregnet for ubegrenset bruk, selv om diverse andre TLD'er har endt opp slik som en de facto-situasjon. .info betyr «informasjon» på rundt 37 språk over hele verden, og er et nøytralt navn. Afilias har vært aggressive i sin markedsføring av .info, med betydelig motivasjon for registrarer.

.info-domenet har siden opprettelsen vært administrert av Afilias. I 2003 var .info det første gTLD-domenet som støttet internasjonaliserte domenenavn, som beskrevet i .info IDN.

Registrering

[rediger | rediger kilde]

Registreringer behandles av akkrediterte registrarer, og internasjonaliserte domenenavn kan også registreres, (se detaljer).

Oppstartshistorie (2001)

[rediger | rediger kilde]

Lanseringen av .info omfattet en «sunrise-periode» for innehavere av varemerker, etterfulgt av et «landrush», åpent for alle. Dette var første gang at en slik prosess hadde blitt gjennomført for et nytt gTLD. Denne fremgangsmåten ble mye kritisert for å ha gitt varemerker presedens over ord som er generiske i andre sammenhenger. For eksempel fikk selskapet Caterpillar domenet cat.info før noen andre, som for eksempel katteentusiaster, i det hele tatt fikk sjansen.

Selv om et betydelig antall falske registreringer ble gjort til å begynne med av registranter som ikke eide noe varemerke, så medførte en forutbestemt en protest-prosedyre at de fleste av disse ble luket ut [1]. Enkelte falske registreringer er imidlertid fortsatt under kontroll av «ondsinnede» registranter, og det er de som mener at Afilias burde sette i verk en endelig oppryddingskampanje.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]


Autoritetsdata