.jobs

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
.jobs
Introdusert2005
TLD-typeGenerisk toppnivådomene
StatusAktiv
RegistreringsenhetEmploy Media LLC
Sponsende organisasjonThe Society for Human Resource Management
Tiltenkt brukSelskaper innen rekruttering, og øvrige selskaper og organisasjoners rekrutteringsavdelinger
Faktisk brukBrukes hovedsakelig som tilsiktet
RestriksjonerRegistrering må være basert på registrantens juridiske navn
StrukturRegistrering direkte på andre nivå
DokumenterICANN New sTLD RFP Application; ICANN Sponsorship Agreement
KonfliktpolitikkUDRP
Nettstedwww.goto.jobs

.jobs er et generisk toppnivådomene som ble godkjent av ICANN 8. april 2005 som et sponset toppnivådomene. Det er forbeholdt rekrutterings-relaterte nettsteder. Det ble lagt til internett-rota i september 2005, og godkjenning av registreringer startet opp senere samme år.

Domenets tilsiktede bruk er at selskaper og organisasjoner skal registrere sitt selskaps navn i .jobs-domenet, og bruke det til et nettsted spesifikt rettet mot de som søker ansettelse innen selskapet. Dette til forskjell fra generelle selskaps- og markedsføringsnettsteder innen andre toppnivådomener som .com. For eksempel er opera.jobs et nettsted som gir informasjon om ledige stillinger hos det norske programvarehuset Opera Software ASA.

Subdomener av andre domener, slik som jobs.ibm.com, kan også brukes til dette formålet, uten at det trengs registrering av nye domener fra det involverte selskapet. Imidlertid så eksisterer det ikke noen standardisert måte for navngiving av selskapers rekrutteringsnettsteder, så talsmenn for .jobs mener det kan skaffe seg en tilstedeværelse i markedet ved å kunne utkommunisere til jobbsøkere en enkel og direkte URL-destinasjon for ansettelsesmuligheter. Enkelte store arbeidsgivere har også inntatt dette standpunktet, deriblant mgs.jobs, hvor Microsoft søker utviklere av spill-software.

Regelverket for registrering i .jobs er utarbeidet med henblikk på å hindre misbruk fra ikke-kvalifiserte søkere, ved å validere hver enkelt søknad om registrering. I motsetning til .com og de fleste andre toppnivådomener så tilbyr ikke .jobs registrering i sanntid.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]