Andrenivå-domene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Et andrenivå-domene, eller SLD (Second-level domain), er i Internetts domenenavn-hierarki et domene som er direkte under et toppnivådomene (TLD). For eksempel, i wikipedia.org, er wikipedia et andrenivå-domene under TLD'et .org.

For TLD'er som tillater registrering av domenenavn direkte på andre nivå (som for eksempel .com og .no) refererer andrenivå-domenet vanligvis til organisasjonen som har registrert navnet. (Andre nivå kalles derfor i slike tilfeller av og til for «organisasjonsnivået».)

Andre TLD'er (som regel nasjonale toppnivådomener (ccTLD), som for eksempel .uk) har et hierarki av faste andrenivå-domener under TLD'et, som indikerer hvilken type organisasjon som er ment å registrere under det. Registrantens domenenavn registreres da på tredje nivå. Eksempelvis så vil et universitet registrere sitt .uk-domenenavn som et tredjenivå-domene under .ac.uk (f.eks. domenenavn.ac.uk), mens kommersielle selskaper på samme måte ville registrere under .co.uk. Slike faste andrenivå-domener under et ccTLD kalles nasjonale andrenivå-domener, eller ccSLD (Country Code Second-Level Domain)

Se også[rediger | rediger kilde]