.edu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
.edu
Introdusert: 1985
TLD-type: Generisk toppnivådomene
Status: Aktiv
Registreringsenhet: Educause (driftes av VeriSign)
Sponsende organisasjon: Ingen
Tiltenkt bruk: Utdanningsinstitusjoner
Faktisk bruk: Akkrediterte institusjoner, nesten utelukkende i USA
Restriksjoner: Må være akkreditert av en enhet under USAs utdannelsesdepartement
Struktur: Registrering direkte på andre nivå
Dokumenter: RFC 920; RFC 1591; US Department of Commerce agreement
Konfliktpolitikk: Educause kan annullere registreringer hvis policykrav misligholdes
Nettsted: .edu nettsted

.edu er et generisk toppnivådomeneinternett, for utdanningsinstitusjoner, primært i USA. Navnet kommer fra den første stavelsen i det engelske «education» (utdannelse).

Historie[rediger | rediger kilde]

.edu ble opprettet i januar 1985 som et av de første toppnivådomenene. Domenet var opprinnelig beregnet på utdanningsinstitusjoner fra hele verden. Det var imidlertid, med få unntak, bare de i USA som registrerte slike domener, mens utdanningsinstitusjoner i andre land vanligvis benyttet domenenavn under sitt eget nasjonale toppnivådomene. I enkelte land brukes et andrenivå-domene for å indikere en utdanningsinstitusjon (for eksempel .edu.mx i Mexico, .edu.au i Australia, .ac.uk og .sch.uk i Storbritannia), mens andre steder registreres utdanningsinstitusjoner direkte på andre nivå under det nasjonale toppnivådomenet (for eksempel i Canada, Tyskland, Norge og Frankrike). I Tyskland har domenenavnet ofte et prefiks som angir typen av institusjon, uni for Universität, fh for Fachhochschule, for eksempel www.uni-erfurt.de og www.fh-erfurt.de, eller hvis det er flere institusjoner av samme type, forkortelsen for institusjonens eget navn (for eksempel www.fu-berlin.de, www.tu-berlin.de og www.hu-berlin.de for de tre universitetene i Berlin.

Eksempler på .edu-domener utenfor USA er det norske ntnu.edu, franske polytechnique.edu, det belgiske solvay.edu, det svenske korteboskolan.edu, Kosovos uni-pr.edu, det indiske nist.edu og det thailandske au.edu. Mange institusjoner som har primære nettsteder på lokale andrenivå-domener kjører speilede nettsteder på .edu-domenet, så som oxford.edu som speiler ox.ac.uk, eller monash.edu speiler monash.edu.au.

Registrering[rediger | rediger kilde]

Educause er den autoriserte registreringsenheten for .edu, og er også dets eksklusive registrar, ettersom .edu er et lukket system. Den ansøkende institusjonen må søke direkte til Educause og må fremvise akkrediteringsbevis, og vil først da bli gitt et domenenavn. Selv om Educause er en non-profit enhet, så forlanger det likevel en årlig avgift for hvert domenenavn, som går til å dekke kostnadene ved å vedlikeholde infrastrukturen for .edu. Educause, som eneste registrar, løser konflikter om domenenavn og alle andre policyspørsmål for .edu. Endelig autoritet for .edu ligger hos USAs handelsdepartement. For så vidt gjelder den rent tekniske administrasjonen, så driver og vedlikeholder Educause direkte de tekniske komponentene for registrar og registreringsdelene selv, men har outsourcet driften av registreringsenhetens navneservere for domenet, for tiden til VeriSign.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]