.net (toppnivådomene)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
.net
Introdusert1985
TLD-typeGenerisk toppnivådomene
StatusAktiv
RegistreringsenhetVeriSign
Sponsende organisasjonIngen
Tiltenkt brukNettverks-infrastruktur
Faktisk brukInternettleverandører,
ymse nettsteder
RestriksjonerIngen
StrukturRegistrering direkte på andre nivå
DokumenterRFC 1591
ICANN registry agreement
KonfliktpolitikkUDRP
Nettstedwww.verisign.com/products-services/naming-and-directory-services/naming-services/com-net-registry/

.net (network) er et generisk toppnivådomene (gTLD) på internett. Toppnivådomenet .net blir for tiden drevet av VeriSign.

Registrering[rediger | rediger kilde]

Registreringer behandles via akkrediterte registrarer, og internasjonaliserte domenenavn godtas også.[1]

Registrering foretas direkte på andre nivå.

Bruk av .net[rediger | rediger kilde]

.net er et av de opprinnelige toppnivådomenene (til tross for at det ikke er nevnt i RFC 920),[2] opprettet i januar 1985. Det var opprinnelig ment til bruk for nettverksorienterte enheter, så som internettleverandører. For tiden er det imidlertid ingen restriksjoner på hvem som kan registrere et domenenavn under .net, så selv om det fortsatt er populært blant operatører i nettverksbransjen, så blir det ofte sett på som et annet .com. Det blir for eksempel av og til brukt når det ønskede domenenavnet på .com er opptatt. (SAS har for eksempel scandinavian.net)

Foruten å være en forkortelse for «nettverk», så er «net» også en romanisering av det russiske ordet нет («nei» eller «ikke», som også romaniseres til det mer akustisk korrekte njet), og et domenenavn som objekt.net kan tolkes som det «intet objekt». Enkelte domener utnytter denne spøken, for eksempel mozga.net (ingen hjerne) eller putina.net («ikke Vladimir Putin») og DamoW.net («det finnes ingen Damien Walsh»).

Enkelte nettsteder for online poker og andre gambling-nettsteder driver spill om virkelige penger på en .com-adresse, og spill uten reelle innsatser på samme navn under .net (markedsført som moro eller informasjon). Dette kan brukes for å omgå juridiske hindringer for markedsføring av online-gambling i USA, ettersom .net-nettstedet da kan markedsføres på lovlig vis, og folk blir på den måten oppmerksomme på navnet på nettstedet som driver spill om virkelige penger, selv i jurisdiksjoner hvor slikt er forbudt.

Drift av .net fra 2005[rediger | rediger kilde]

VeriSign har vært administrator for .net siden selskapet kjøpte opp Network Solutions. Driftskontrakten for dette utløp 30. juni 2005, og ICANN, organisasjonen som er ansvarlig for ledelsen av domenenavn, søkte etter bud for driften i minst seks år ut over dette. Til slutt, og ikke overraskende, var ingen av de andre selskapene som leverte inn bud for .net i stand til å matche VeriSigns bud, og VeriSign hadde dessuten den store fordelen av å ha vist seg i stand til å drive både .com og .net-databasene på en upåklagelig måte. VeriSign vant kontrakten, og sikret seg driftsansvaret for .net for seks nye år.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]