.biz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
.biz
Alcalá de Henares (RPS 08-04-2017) Calle Punto Biz, indicador.png
Introdusert2001
TLD-typeGenerisk toppnivådomene
StatusAktiv
RegistreringsenhetNeulevel (90% eid av Neustar)
Sponsende organisasjonIngen
Tiltenkt brukKommersielle virksomheter
Faktisk brukKommersielle virksomheter
RestriksjonerIngen restriksjoner forut for registrering, men registreringer kan utfordres hvis registranten ikke er en bona-fide kommersiell virksomhet
StrukturRegistrering direkte på andre nivå
DokumenterICANN-avtale
KonfliktpolitikkUDRP,
Start-up Trademark Opposition Policy (STOP),
Restrictions Dispute Resolution Policy (RDRP)
Nettstedwww.neulevel.biz

.biz er et generisk toppnivådomene (TLD) på Internett, beregnet til bruk for nettsteder for kommersielle virksomheter. Navnet er en fonetisk stavelse av det første leddet i «business».

Historie[rediger | rediger kilde]

Domenet ble opprettet for å lette noe av etterspørselspresset på gode domenenavn tilgjengelig på toppnivådomenet .com, og for å gi et alternativ til selskaper hvis foretrukne .com-domenenavn allerede hadde blitt registrert av andre. Domenet ble opprettet i 2001 sammen med flere andre, som første gruppe av nye gTLD'er godkjent av ICANN som følgen av Internett-boomen på 1990-tallet. Det blir administrert av Neulevel.

I motsetning til sunrise-perioden.info, så fikk ikke eierne av varemerker muligheten til å registrere først på .biz. Man valgte i stedet en prosedyre hvor igjennom de kunne legge inn et krav om intellektuell eiendomsrett på forhånd, og for deretter å utfordre en eventuell registrant gjennom en policy kalt «STOP» (Startup Trademark Opposition Policy). Et betydelig antall domener ble med hell ervervet av varemerkeeiere fra andre registranter på denne måten. Blant de mere kontroversielle sakene, hvor generiske ord ble overtatt basert på varemerkekrav i en prosess kalt «reverse hijacking» av kritikere, var paint.biz og canadian.biz. Den siste ble senere reversert gjennom en rettsavgjørelse.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Til tross for domenets formål om å være et domene forbeholdt forretningsvirksomhet, så blir .biz-domenet i praksis drevet som et domene uten restriksjoner, tilgjengelig for alle, for all slags bruk. Ingen mekanismer for håndhevelse er planlagt eller tilsiktet, i hvert fall ikke direkte av registreringsenheten eller registrarene. Det er dog i teorien mulig for tredjeparter å utfordre ikke samsvarende registreringer gjennom en konfliktløsningpolicy.

Selv om .biz har fått mange registreringer (kun slått av .info blant de nye gTLD'ene), så peker kritikerne på at domenet fremdeles har liten navnegjenkjennelse blant folk flest.

Registrering[rediger | rediger kilde]

Registrering foregår direkte på andre nivå.

Det er ingen spesifikke juridiske eller geografiske kvalifikasjoner for å registrere et domenenavn på .biz, bortsett fra at det må være for «bona fide forretnings- eller kommersielt bruk» (dvs. ingen personlige eller «talestol»-nettsteder, og ingen cybersquatting), samt at de vanlige juridiske hjelpemidler mot krenkelser av varemerker er gjeldende.

Registreringer behandles via akkrediterte registrarer.

Alternative DNS-røtter og .biz[rediger | rediger kilde]

Før ICANN godkjente .biz som et toppnivådomene var det allerede i bruk av en eller flere alternative DNS-røtter. Dette muliggjorde at et .biz-domene kunne peke til forskjellige IP-adresser avhengig av hvilken DNS-server som ble brukt. På grunn av dette krever Neulevel, som for tiden har kontroll over .biz-roten, at en DNS-server må være offisielt registrert hos dem på deres liste over godkjente DNS-servere før en domene-registrar kan registrere den i WHOIS som DNS-serveren for et bestemt domene.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]