.tel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
.tel
Introdusert: 2005
TLD-type: Sponset toppnivådomene
Status: Aktiv
Registreringsenhet: Telnic Limited
Sponsende organisasjon: Telname Limited
Tiltenkt bruk: Telefonbaserte tjenester
Faktisk bruk: Aktiv fra sommeren 07
Struktur: Registrering direkte på endre nivå. Tall kan ikke registreres, for å unngå konflikt med telefonnummer
Dokumenter: ICANN New sTLD RFP Application
Konfliktpolitikk: UDRP,
Sunrise dispute resolution procedure
Nettsted: Telnic

.tel er et generisk toppnivådomene for internett, godkjent av ICANN som et sponset toppnivådomene. Det er forbeholdt tjenester for «internettkommunikasjon», og gir et supplement til det tradisjonelle numeriske navnerommet for telekommunikasjonstjenester (dvs. telefonnummere). Det er sponset av Telname Limited. I mai 2006 ble det godkjent for å legges til den globale DNS-rota, og TLD'et ble lagt til rotserverne 2. mars 2007.

Ettersom noen av den typen tjenester som vil bruke .tel-domener også kan utføres via mobiltelefoner, så kan det oppfattes som om det er en viss overlapping i målgruppene til dette og .mobi-domenet, som også ble godkjent av ICANN i samme runde. Denne oppfatningen er imidlertid ikke riktig. Enkelt sagt så handler .tel om utgivelse av kontaktdata: Telefonnummere, SIP-adresser og så videre. Fokus for .mobi-domenet er å sørge for nettsteder og annet innhold utviklet for de brukergrensesnitt man finner på mobiltelefoner og andre håndholdte apparater. Et overblikk over forskjellen mellom de to sTLD'ene kan finnes på ICANN's nettsted på http://www.icann.org/correspondence/mahdavi-to-twomey-04may06.pdf .

En annen søknad for samme TLD-navn, men med en annen struktur, ble gjort av et selskap kalt Pulver. Dette forslaget innebar telefonenummer-lignende numeriske identifikatorer. Det ble fremmet motstridende synspunkter, som hevdet at dette enten komplementerte eller kom i konflikt med ENUM. Helt numeriske identifikatorer er ikke tilgjengelig i den versjonen av .tel som ble godkjent.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]