.org

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
.org
Introdusert1985
TLD-typeGenerisk toppnivådomene
StatusAktiv
RegistreringsenhetPublic Interest Registry (PIR), driftes av Afilias
Sponsende organisasjonTeknisk sett uten sponsor, men PIR er tilknyttet Internet Society
Tiltenkt brukDiverse organisasjoner som ikke passer inn under andre kategorier (hovedsakelig ikke-kommersielt)
Faktisk brukNon-profit organisasjoner, personlige nettsteder, åpen kildekode-prosjekter, også noe brukt av kommersielle enheter
RestriksjonerIngen
StrukturRegistrering direkte på andre nivå
DokumenterRFC 920; RFC 1591; ICANN registry agreement
KonfliktpolitikkUDRP
Nettstedwww.publicinterestregistry.org

.org (organisasjon) er et generisk toppnivådomene (gTLD) på internett. På samme måte som de fleste andre gTLD-er, blir .org fra tid til annen uttalt som ett ord, «dot-org», i vanlig dagligtale.

Historie[rediger | rediger kilde]

.org var et av de opprinnelige toppnivådomenene, etablert i januar 1985, og var beregnet til bruk for organisasjoner som ikke tilfredsstilte kravene for registrering under andre gTLD-er. Nå kan imidlertid enhver registrere et .org-domene. .org var tidligere også domenet som vanligvis ble anbefalt til bruk for privatpersoner, men .name og .info er nå alternativer i så måte.

Toppnivådomenet .org har siden 1. januar 2003 blitt administrert av Public Interest Registry (PIR).

Bruk[rediger | rediger kilde]

Selv om organisasjoner fra hele verden kan registrere .org-domener, har mange land et andrenivå-domene med lignende formål under sitt eget nasjonale toppnivådomene (ccTLD). Slike andrenivå-domener er vanligvis på formen .org.xx eller .or.xx, hvor xx er ccTLD-+et.

.org-domenet er gjerne assosiert med non-profit organisasjoner, spesielt i USA. I tillegg til den utstrakte bruken innen det frivillige området, blir domenet ofte brukt av åpen kildekode-bevegelsen, i motsetning til .com-domener som hovedsakelig brukes av kommersielle selskaper.

Registrering[rediger | rediger kilde]

Registreringer behandles via akkrediterte registrarer. Visse kategorier av internasjonaliserte domenenavn kan også registreres.

Registrering gjøres direkte på andre nivå.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]