.aero

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
.aero
Introdusert17. mars 2002
TLD-typeGenerisk toppnivådomene
StatusAktiv
RegistreringsenhetSITA
Sponsende organisasjonSITA
Tiltenkt brukFlyselskaper, lufthavner og andre aktører innen flytransport
Faktisk brukBare relativt små aktører innen industrien ser ut til å bruke det så langt
RestriksjonerSøkernes akkreditiver sjekkes før registrering aksepteres
StrukturNoen kategorier brukere kan registrere på andre nivå, og noen på tredje nivå under spesifikke kategorier på andre nivå. Industrikoder, som de for flyselskaper og lufthavner, er automatisk reservert selv om de ikke er registrert ennå
DokumenterICANN registry agreement
KonfliktpolitikkUDRP,
Charter Eligibility Dispute Resolution Procedure (CEDRP)
Nettstedwww.information.aero

.aero er et generisk toppnivådomene (gTLD) på internett. Det var det første gTLD'et basert på en enkelt industri, og er reservert for luftfartsrelaterte virksomheter.

Domenet ble opprettet i 2002 og administreres av SITA. Et Dot Aero Council, hvor diverse organisasjoner innen flyindustrien har partnerstatus, ble opprettet av SITA for å motta innspill fra flytransportmiljøet i .aero-relaterte saker.

.aero-domenet er forbeholdt selskaper, organisasjoner, sammenslutninger, statlige enheter og enkeltpersoner innen luftfart og beslektet virksomhet.

To-bokstavkoder under .aero er reservert for flyselskaper i henhold til IATA flyselskapskoder, mens trebokstavskoder er reservert for lufthavner, i henhold til IATA-flyplasskoder.

Registreringer behandles via akkrediterte registrarer. Før registrering sjekkes det om søkeren er berettiget til et .aero-domene.

.aero-domenet ble godkjent for en periode på 5-år, som utløp 17. desember 2006, som en del av et «proof of concept» for nye TLD'er. SITA har søkt om fornyelse av denne avtalen. Søknaden er ikke avgjort ennå (juli-07).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]