.pro

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
.pro
Introdusert: 2001
TLD-type: Generisk toppnivådomene
Status: Aktiv
Registreringsenhet: RegistryPro
Sponsende organisasjon: Ingen
Tiltenkt bruk: Profesjoner som leger, advokater og revisorer
Faktisk bruk: Lite brukt til det opprinnelige formålet. En del brukt av ukvalifiserte individer på grunn av et smutthull som tillater registrering av en berettiget søker på vegne av en ukvalifisert tredjeperson
Restriksjoner: Søkers kvalifikasjoner sjekkes før registrering aksepteres
Struktur: Registreringer måtte opprinnelig gjøres på tredje nivå, under generiske kategorier, men registreringer direkte på andre nivå er senere blitt tillatt, med visse regler og restriksjoner
Dokumenter: ICANN-avtale
Konfliktpolitikk: UDRP,
Qualification Challenge Policy (QCP)
Nettsted: nic.pro

.pro (professional) er et generisk toppnivådomeneinternett. Det ble opprettet i 2002 og drives av Registry Services Corporation. Formålet med domenet var å signalisere til nettbesøkende at innehaveren av nettstedet er en kvalifisert utøver av sin profesjon, men .pro har til nå ikke oppnått noen særlig popularitet.

.pro-domener er svært dyre sammenlignet med andre domener. Profesjonelle kvalifikasjoner må verifiseres, og domenet koster USD350, med et engangs registreringsgebyr på USD100.

.pro har tre andrenivå-domener: .law.pro, .med.pro, og .cpa.pro, reservert henholdsvis for advokater, leger, og autoriserte revisorer (certified public accountant). Registrering direkte på andre nivå ble senere også tillatt, med visse regler og restriksjoner.

Registreringer behandles av akkrediterte registrarer.

Noen registrarer har utnyttet et smutthull som gjør at .pro-domener kan registreres på vegne av en tredjeperson, så lenge det finnes en nominell registrant med korrekte kvalifikasjoner. På denne måten ble .pro-registrering uten restriksjoner tilbudt ved å benytte kvalifikasjonene til noen med tilknytning til registraren.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]