.gov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
.gov
Introdusert1985
TLD-typeGenerisk toppnivådomene
StatusAktiv
RegistreringsenhetGeneral Services Administration, driftes av ZoneEdit
Sponsende organisasjonIngen
Tiltenkt brukEnheter og virksomheter underlagt regjeringen
Faktisk brukEnheter og virksomheter underlagt USAs styresmakter. Tidligere kun føderalt, men senere utvidet til å omfatte delstatlige og lokale enheter og virksomheter
RestriksjonerMå kvalifisert i henhold til kravene, samt kunne fremlegge autorisasjonsbrev
StrukturRegistrering gjøres på andre nivå
DokumenterRFC 920; RFC 1591; RFC 2146
KonfliktpolitikkIngen
Nettstedwww.dotgov.gov

.gov er et generisk toppnivådomeneInternett, som brukes av offentlige enheter og virksomheter i Amerikas forente stater. .gov-domenet administreres av General Services Administration (GSA), en uavhengig instans av USAs føderale regjering.

USA er det eneste landet som har et regjeringsspesifikt toppnivådomene i tillegg til sitt ccTLD. Årsaken ligger i Internetts opprinnelse som et forskningsnettverk underlagt USAs føderale styresmakter. (se NSFNET og ARPANET). Andre land bruker vanligvis et andrenivå-domene til dette formålet, som for eksempel .gov.au for Australia, .gob.ar for Argentina, .govt.nz for New Zealand, .gov.uk for Storbritannia, .gc.ca for Canada, .gouv.fr for Frankrike og .guv.ro for Romania.

Enkelte føderale instanser i USA bruker imidlertid .fed.us i stedet for .gov, mens USAs forsvarsdepartement og dets underordnede organisasjoner har sitt eget toppnivådomene: .mil.

Alle styresmakter i USA kan bruke .gov, så som atlantaga.gov for byen Atlanta, og georgia.gov for delstaten Georgia (USA). Tidligere var imidlertid bare føderale enheter tillatt å benytte domenet, mens enheter på lavere nivåer måtte bruke subdomener under sin hovedenhet. Det er av denne grunn en mangel på konsistens i adressene for nettstedene til styresmakter på delstats- og lokalnivå, hvor noen bruker .gov, noen .us og andre igjen .com, .org eller andre TLD'er.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]