.coop

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
.coop
Introdusert: 2001
TLD-type: Sponset generisk toppnivådomene
Status: Aktiv
Registreringsenhet: Midcounties Co-operative
Sponsende organisasjon: DotCooperation LLC, et datterselskap av det amerikanske National Cooperative Business Association
Tiltenkt bruk: Kooperative organisasjoner
Faktisk bruk:
Restriksjoner: Kun kooperativer kan registrere, hvilket kontrolleres via kooperativenes organisasjoner
Struktur: Registrering direkte på andre nivå. Enkelte generiske ord ble reservert av registreringsenheten for å tildeles søkere med aksepterbare forslag til bruk
Dokumenter: ICANN avtale
Konfliktpolitikk: UDRP, Charter Eligibility Dispute Resolution Procedure (CEDRP)
Nettsted: nic.coop

.coop er et generisk toppnivådomeneinternett, beregnet for å brukes av kooperativer. Det var en del av ICANNs kunngjøring på slutten av 2000 av en gradvis innfasing av syv nye generiske toppnivådomener (gTLD'er), som også delvis hadde som siktemål å lette presset på det overbefolkede .com-domenet. Det ble støttet av en koalisjon av interressegrupper, b le utviklet av Poptel i Storbritannia og ble satt i drift 30. januar 2002.

.coop er et sponset toppnivådomene og er forbeholdt de som oppfyller visse kriterier: Kooperative organisasjoner eller heleide datterselskaper. Domenets sponsor er DotCooperation LLC (også kjent som dotCoop), som ble opprettet som et datterselskap av American NCBA (National Cooperative Business Association) for å drifte toppnivådomenet.

.coop-domener er dyre sammenlignet med andre domener, med en årspris på USD99. Registreringer behandles via akkrediterte registrarer.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]