.root

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
.root
IntrodusertIntroduksjonsdato ukjent. Ble først lagt merke til i 2004. Slettet i 2006, men senere samme år gjeninnført
TLD-typeDiagnostisk rotsone-innføring
StatusI roten
Tiltenkt brukDiagnostiske formål
Faktisk brukDiagnostiske formål

vrsn-end-of-zone-marker-dummy-record.root er et spesielt domenenavn listet i DNS rotsone som en diagnostisk markør, hvis tilstedeværelse viser at rotsonen ikke har blitt avkortet ved opplasting av en DNS root nameserver. Det kan hevdes at dette representerer et toppnivådomene ved navn .root, selv om det teknisk sett ikke finnes noen slik delegering.

Ifølge rotsonefila[1], som er det eneste stedet .root er benyttet, så ble innføringen i 2006 erstattet med bare vrsn-end-of-zone-marker-dummy-record, men ble senere i 2006 gjeninnført i sin opprinnelige form.

Eksistensen av oppføringen kan observeres ved å gjøre en query etter en TXT-record for domenenavnet. På systemer med diagnoseverktøyet dig installert, kan queryen formuleres som:

dig vrsn-end-of-zone-marker-dummy-record.root in any

eller på Windows-systemer ved hjelp av følgende kommando:

nslookup -type=any vrsn-end-of-zone-marker-dummy-record.root

Dette oppslaget returnerer ordet «plenus», som er Latin for «full» eller «komplett». Dette kan være en markør som tilkjennegir slutten på sonefila.

En kan også finne et .root-TLD i Open Root Server Networks rotsone kalt ORSN-END-OF-ZONE-MARKER-DUMMY-RECORD.ROOT. Dette oppslaget returnerer ordet «europe».

Referanser[rediger | rediger kilde]