.arpa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
.arpa
Introdusert: 1985
TLD-type: Infrastrukturdomene
Status: Aktiv
Registreringsenhet: IANA
Sponsende organisasjon: Internet Architecture Board
Tiltenkt bruk: Intern nettverks-infrastruktur, som «reverse DNS lookup»
Faktisk bruk: Teknisk bruk som ikke er synlig for vanlige internettbrukere, innen et meget begrenset antall andrenivå-domener
Restriksjoner: Strengt forbeholdt spesifisert infrastrukturbruk
Struktur: Oppføringer legges til andrenivå-domener som korresponderer til spesifikke tjenester som IP-adresseoppslag. Nye andrenivå-domener legges svært sjeldent til
Dokumenter: RFC 3172
Konfliktpolitikk: Ingen
Nettsted: IANA .arpa info

.arpa er et generisk toppnivådomeneInternett, som utelukkende blir brukt til formål relatert til Internetts infrastruktur. Det fungerer ikke som et normalt TLD hvor nettsteder blir registrert, men snarere som et meta-TLD, brukt til å slå opp adresser og til andre formål.

Historie[rediger | rediger kilde]

Toppnivådomenet .arpa var opprinnelig ment å være et midlertidig tiltak for å legge til rette for overgangen til domenenavnsystemet (DNS). ARPANET var Internetts forløper, etablert av USAs forsvarsdepartement's Advanced Research Projects Agency (ARPA), og da domenenavnsystemet ble innført i 1985, ble ARPANET's vertsnavn til å begynne med konvertert til domenenavn ved å føye til .arpa til slutt. Vertsnavn i andre nettverk ble også noen ganger konvertert til pseudo-domene-lignende adresser ved å legge til endelser som .uucp og .bitnet, selv om disse aldri ble lagt til Internetts rot som formelle TLD'er. Domenenavn på denne formen ble raskt utfaset ved å erstatte dem med domenenavn innen de andre, mere informative toppnivådomenene.

Det viste seg imidlertid at å slette .arpa, etter at det hadde tjent sin midlertidige hensikt i overgangen til DNS, var upraktisk, ettersom in-addr.arpa ble brukt til «reverse DNS lookup» for IP-adresser. For eksempel peker IP-adressen 145.97.39.155 til et vertsnavn ved å sende en DNS-query for en PTR record for det spesielle vertsnavnet 155.39.97.145.in-addr.arpa.

På et tidspunkt var det meningen at nye infrastruktur-databaser skulle opprettes i .int, og at .arpa etter hvert skulle slettes. I mai 2000 ble imidlertid denne policyen reversert, og det ble besluttet at .arpa skulle beholdes for dette formålet, og at .int bare skulle benyttes for internasjonale organisasjoner. I henhold til denne nye policyen står nå forkortelsen «arpa» i internettsammenheng offisielt for Address and Routing Parameter Area.

Andrenivå-domener[rediger | rediger kilde]

  • e164.arpa – ENUM lookup mapping av telefonnummere til DNS
  • in-addr.arpa – reverse DNS lookup for IPv4 adresser
  • iris.arpa – Til bruk i CRISP
  • ip6.arpa – reverse DNS lookup for IPv6 adresser
  • uri.arpa – for dynamisk oppdagelse av URI-adresseringsplaner
  • urn.arpa – for dynamisk oppdagelse av URN-adresseringsplaner

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]