.name

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
.name
.name domain name logo.png
Introdusert: 2001
TLD-type: Generisk toppnivådomene
Status: Aktiv
Registreringsenhet: Global Name Registry (driftes av VeriSign)
Sponsende organisasjon: Ingen
Tiltenkt bruk: Personlige nettsteder til enkeltindivider
Faktisk bruk: Stort sett brukt etter formålet
Struktur: Registreringer måtte opprinnelig gjøres på tredje nivå, på formen john.smith.name, men registreringer direkte på andre nivå er senere blitt tillatt
Dokumenter: ICANN-avtale
Konfliktpolitikk: UDRP,
Konfliktpolicy
Nettsted: nic.name

.name er et generisk toppnivådomene (gTLD), beregnet for bruk til enkeltpersoners navn, klengenavn, tilnavn, rollenavn, psevdonymer eller andre personlige navn. Det ble delegert til Global Name Registry i 2001, men var ikke i full drift før i januar 2002.

Domenenavn kan registreres på andre nivå (john.name) og tredje nivå (john.doe.name). Det er også mulig å registrere en email-adresse på formen john@doe.name sammen med, eller i stedet for, domenenavnet john.doe.name. En slik email-adresse er en videresendingskonto, og krever en annen email-adresse for levering.

Når et domenenavn registreres på tredje nivå (john.doe.name), så blir andre nivå (i dette tilfellet doe.name) delt, og kan ikke registreres. Andre tredjenivå-objekter som jane.doe.name eller doe@doe.name kan registreres under samme andrenivå-domene. Andre andrenivå-domener som johndoe.name blir ikke berørt.

Da .name-domenet først ble lansert var det bare mulig med registrering på tredje nivå. Det var først senere, i januar 2004, at registrering direkte på andre nivå også ble tilgjengelig. Den opprinnelig påtenkte strukturen var first.last.name, slik at en person kunne få et domenenavn som korresponderte med sitt virkelige navn.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]