.name

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
.name
[[Fil:||frameless]]
Introdusert2001
TLD-typeGenerisk toppnivådomene
StatusAktiv
RegistreringsenhetGlobal Name Registry (driftes av VeriSign)
Sponsende organisasjonIngen
Tiltenkt brukPersonlige nettsteder til enkeltindivider
Faktisk brukStort sett brukt etter formålet
RestriksjonerIngen restriksjoner før registrering, men det kan protesteres mot en registrering hvis den ikke er av, eller på vegne av, en enkeltperson med navn lik eller lignende domene-navnet, eller en oppdiktet person som registranten har rettigheter til
StrukturRegistreringer måtte opprinnelig gjøres på tredje nivå, på formen john.smith.name, men registreringer direkte på andre nivå er senere blitt tillatt
DokumenterICANN-avtale
KonfliktpolitikkUDRP,
Konfliktpolicy
Nettstedwww.nic.name

.name er et generisk toppnivådomene (gTLD), beregnet for bruk til enkeltpersoners navn, klengenavn, tilnavn, rollenavn, psevdonymer eller andre personlige navn. Det ble delegert til Global Name Registry i 2001, men var ikke i full drift før i januar 2002.

Domenenavn kan registreres på andre nivå (john.name) og tredje nivå (john.doe.name). Det er også mulig å registrere en email-adresse på formen john@doe.name sammen med, eller i stedet for, domenenavnet john.doe.name. En slik email-adresse er en videresendingskonto, og krever en annen email-adresse for levering.

Når et domenenavn registreres på tredje nivå (john.doe.name), så blir andre nivå (i dette tilfellet doe.name) delt, og kan ikke registreres. Andre tredjenivå-objekter som jane.doe.name eller doe@doe.name kan registreres under samme andrenivå-domene. Andre andrenivå-domener som johndoe.name blir ikke berørt.

Da .name-domenet først ble lansert var det bare mulig med registrering på tredje nivå. Det var først senere, i januar 2004, at registrering direkte på andre nivå også ble tilgjengelig. Den opprinnelig påtenkte strukturen var first.last.name, slik at en person kunne få et domenenavn som korresponderte med sitt virkelige navn.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Autoritetsdata