Sosialistisk Ungdom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Sosialistisk Ungdom
SU larlingplass.jpg
SU demonstrerer for lærlingplasser
1. mai 2010 i Oslo
Moderparti Sosialistisk Venstreparti
Erklært ideologi Demokratisk sosialisme Feminisme
Grunnlagt 1975/1981
Leder Nicholas Wilkinson (2014-)
Hovedkontor Oslo
Nettsted Nettsted
Medlemstall 1 570 (2010)[1][a]

aAlle partipolitiske ungdomsorganisasjoner i Norge har opplevd en betydelig medlemsvekst etter terrorangrepene i Norge 2011, som først vil bli tallfestet når årsberetningene for 2011 gis ut.

Sosialistisk Ungdom (SU) er ungdomsorganisasjonen til Sosialistisk Venstreparti. SU er ideologisk sett forankret i sosialismen og beskriver seg selv som en «revolusjonær sosialistisk og feministisk organisasjon» som kjemper for et sosialistisk folkestyre i Norge.

SU har lokallag i alle fylker og hovedkontor i Hagegata 22 på Tøyen i Oslo sammen med SV.

Politikk[rediger | rediger kilde]

SU arbeider for å organisere ungdom til kamp for forandring i egen hverdag. SUs vedtatte hovedsatsninger 2014-2016 er arbeid, sex, kropp og psykisk helse og klima og miljø. De viktigste merkesakene til SU er respekt for yrkesfag, omfordeling fra de rikeste til arbeidsfolk, tiltak mot global oppvarming og kampen mot voldtekt. SU jobber også blant annet med internasjonal solidaritet, feminisme, miljø, antirasisme og EU-motstand.

Historie[rediger | rediger kilde]

SU ble først stiftet i januar 1975 da ungdomspartiene til de partiene som noen måneder senere gikk sammen til SV gikk sammen. Organisasjonen ble først nedlagt i 1981 for å løse politiske stridigheter som preget organisasjonen på den tiden, men ble gjenopprettet dagen etter, men uten medlemmene av opposisjonen, som senere dannet Arbeidermaktgruppa. I tillegg til kampen for sosialisme og feminisme, har organisasjonen jobbet mye med spørsmål som miljø, antirasisme og ungdomstilbud. Organisasjonen jobber også mye med internasjonal solidaritet blant annet med Colombia og Palestina. SU har dessuten drevet solidaritetskampanjer i bl.a. Bosnia-Hercegovina, USA, Guatemala, Kurdistan, Venezuela og Nigeria. SU var tidligere involvert i et U-lederprogram sammen med JUCO i Colombia og JFMLN i El Salvador, som var støttet av LNU. Som en del av solidaritetsarbeidet har organisasjonen markert seg ved sterk kritikk av USAs utenrikspolitikk og Norges holdning til denne.

Sosialistisk Ungdom utgir ungdomsmagasinet Kraftverk. Organisasjonen har også gitt ut flere bøker. De viktigste de siste årene er «Du skal ta ledelsen og makta I og II», «Feminisjon», «En verden å vinne» og en håndbok for ungdomsaktivister kalt «Aktivisthåndboka.»

SU har ofte definert seg som mer ideologiske og venstreorienterte enn moderpartiet SV, men deltar i valgkamp og skolevalg fullt ut som SVs ungdomsorganisasjon.

Sommerleir[rediger | rediger kilde]

SU har hvert år siden midten av 1990-årene arrangert sommerleir. Sommerleir er SUs største arrangement, og trekker mellom to og tre hundre personer mellom 15 og 30 år hvert år. Arrangementet inneholder hvert år politiske innledninger, kulturelle verksteder og kveldsunderholdning. I 2012 ble sommerleiren arrangert på Nordtangen i Oppland. I 2013 ble sommerleiren arrangert på Gulsrud leirsted i Modum kommune, 23. til 28. juli.

Ledere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kjetil Kjær Andersland (5. september 2011). «Kraftig medlemsøkning i ungdomspartiene». NRK Hordaland. Besøkt 19. november 2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]