Flickr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Flickr
Flickr
URL http://flickr.com
Kommersielt? Ja
Type nettsted Sosiale medier
Tilgjengelige språk Engelsk
Eier Yahoo!
Lansert 2004
Alexa-rangering 47

Flickr er en internettjeneste hvor brukerne kan laste opp fotografier og video (på intil 90 sekunder) og dele dem med andre. Nettstedet blir regnet som et tidlig eksempel på det såkalte Web 2.0. Flickr er eid av Yahoo Inc.

Historie[rediger | rediger kilde]

Flickr ble utviklet av Ludicorp, et selskap dannet i 2002 i Vancouver, Canada. Ludicorp lanserte Flickr i februar 2004. Tjenesten ble utviklet ved hjelp av verktøy originalt laget for Ludicorps Game Neverending, et nettbasert MMOG (Massive Multiplayer Online Game). Flickr viste seg å være en større suksess, og Game Neverending ble etterhvert skrinlagt.

Amerikanske Yahoo kjøpte Ludicorp og dermed Flickr i mars 2005. Alle servere ble flyttet fra Canada til USA i juni samme år, og alt innhold ble dermed underlagt amerikansk lov.

Yahoo la ned sin egen bildedelingstjeneste Yahoo! Photos 20. september 2007 for å satse helt på Flickr. Dette har ført til en sterk økning i antall medlemmer av Flickr, og det regnes med at tjenesten har over 10 millioner brukere og ca. tre milliarder opplastede bilder.[1]


Struktur[rediger | rediger kilde]

Flickr kan sees som en type blogg der hovedvekten legges på det visuelle uttrykket. De siste opplastede bildene vil alltid ligge først på brukerens egen side, men man kan organisere bildene som man selv ønsker i album, såkalte sets.

Brukerne av tjenesten kan velge mellom en gratis konto og en betalt konto. En gratis konto har visse begrensninger: man kan laste opp maksimalt 100 MB per måned, kun de siste 200 opplastede bildene vises, sant at man kun kan opprette 3 album. Med en betalt konto kan man laste opp en ubegrenset mengde bilder og organisere dem i et ubegrenset antall album, og man slipper å eksponeres for reklame på siden.

Brukeren kan selv bestemme hvem som skal ha tilgang til bildene som lastes opp gjennom å merke dem som offentlige eller private. For å hjelpe brukeren i organiseringen av bildene og gjøre dem søkbare for andre er det mulig å angi såkalte tags, nøkkelord som beskriver bildet. Det er mulig for andre brukere å legge igjen en kommentar til hvert bilde (hvis brukeren tillater dette).

En viktig del av Flickr er de såkalte pools, en slags gruppe med diskusjonsforum med egne bildebanker for ulike formål. Alle brukere kan opprette grupper, og de kan være både private og offentlige. Deltakerne i hver gruppe kan sende sine bilder fra sin egen side og inn gruppens bildebank.

En annen viktig del av Flickr er det som kalles gallerier, her kan medlemmer samle sammen inntil 18 bilder eller videoer de finner interessante, fascinerende eller spesielt fine fra andre brukere, og sette disse sammen i et galleri.


Kilder[rediger | rediger kilde]

  1. ^ 3 Billion Photos On Flickr

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]