Drammenselva

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Drammenselva
Drammenselva
Drammenselva
Land Norge Norge
Fylke Buskerud
Kommuner Drammen, Nedre Eiker, Øvre Eiker
Lengde 308 km
Nedbørfelt 17 113 km²
Middelvannføring 314 /s
Start Tyrifjorden
  – Høyde 63 moh.
Munning Drammensfjorden ved Drammen
Sideelver Snarumselva (Kista), Simoa, Bingselva, Hoenselva, Vestfosselva, Loselva

Drammenselva dannes ved utløpet av Tyrifjorden ved Vikersund og renner ut i Drammensfjorden ved Drammen. Elva utgjør nedre del av Drammensvassdraget.

Drammenselva passerer en rekke stryk og fossefall. De største er Vikerfoss, Geithusfoss, Kattfoss, Gravfoss, Embretsfoss, Døvikfoss og Hellefoss. Elva mottar mange sideelver underveis. De største er Snarumselva (Kista), Simoa, Bingselva, Hoenselva, Vestfosselva og Loselva.

Sportsfiske[rediger | rediger kilde]

Drammenselva er kjent som lakseelv i skriftlige kilder allerede i 1163. I 1309 måtte paven dømme i en strid om rettighetene til laks ved Døvikfoss. Biskopen på Hamar eide gården Biskopsrud og dermed vestre side av fossen. Elva er nå best kjent som lakseelv på strekningen fra Drammen og opp til Hellefoss ved Hokksund. Det er laksetrapp ved Hellefoss, Døvikfoss og Embretsfoss. Elva har siden 1987 vært infisert med lakseparasitten gyrodactylus salaris og på grunn av dette slippes ikke laksen lenger enn til Døvikfoss.

Rekord for laks tatt i elva er 34 kg (fra 1934). Laksefisket varer frem til 1. november. Laksefisket og laksestammen opprettholdes derfor gjennom kultivering og utsetting av laksunger, basert på lokal stamfisk. Fangsten av laks ligger vanligvis mellom 5 000 til 10 000 kg.

Ved siden av laksefiske i elva er det også bra med gjedde. Den største gjedda ble tatt (og satt ut igjen) av Martin G.Karlsen i mars 2012 og var på 17,65 kg [1]

Vannføring[rediger | rediger kilde]

Gjennomsnittlig vannføring (såkalt middelvannføring) ved utløpet av elva er cirka 314 /s. Middelflom ved utløpet under års- og vårflommer er i følge NVE beregnet til cirka 1 070 m³/s, mens en 10-årsflom og en 50-årsflom er beregnet til henholdsvis 1 640 og 2 220 m³/s.[2]

Kritisk vannstand for den nedre delen av Drammenselva er 2,86 meter over normalvannstanden.

Historie[rediger | rediger kilde]

Tidligere var Drammensvassdraget kjent for stor treforedlingsindustri med en rekke papir- og treforedlingsbedrifter lokalisert langs elva og sideelver.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]