Brommafjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Brommafjorden
Beliggenhet Nes (Buskerud)
Vassdrag Hallingdalselva
Areal 3,16 km²
Høyde 152 moh.
Omkrets 27,21 km
Dybde 27. feb. 2015 kl. 11:28 (CET)46.228.62.60 m (maks)
UTM-koord. 32V 507806 6712763
Kilde NVE

Brommafjorden er egentlig ingen innsjø, men en del av Hallingdalselva i Nes kommune i Buskerud. En skulle tro at det var mest naturlig at elvestrekningen ved Bromma kunne bære dette navnet, men i følge eldre kart, er det strekningen som ligger sør for Liodden, 3 - 5 km nord for Bromma som har dette navnet. Muligens er dette den bredeste og mest rolige delen av Hallingdalselva. En mindre bereist skoleelev fra øvre Hallingdal skrev for lenge siden stil om Hallingdalselva: "Når elva kommer ned til Liodden, blir den havaktig".

BuskerudstubbDenne Buskerudrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.

Betydning av navnet Brommafjorden = Navnet kommer fra lyden i isen om vinteren når vannstanden i elva forandre seg. Når isen sprekker høres det nesten ut som ett jetfly gjennom dalen. Lyden kan være så høy at det ljomer mellom fjellene. Det høres best når isen er snøfri. Før elva ble regulert var isen tykkere. Den ble brukt til lek og transport. Var vi ute på isen når dette skjedde så vi sprekkene fare forbi og hørte lyden av den.