Wikipedia:Maler/Referanser og henvisninger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Referanse- og henvisningsmaler
for Wikipedia
Referanser og henvisninger
Referanser
{{ISSN}}
{{Kilde bok}}
{{Kilde www}}
{{Kilde artikkel}}
{{Kilde avhandling}}
Søsterprosjekter
{{Commons}}
{{Commonsatlas}}
{{Commonscat}}
{{InterWiki}}
{{Søsterlenker}}
{{Wikibøker}}
{{Wikibøker oppskrift}}
{{Wikikilden}}
{{Wikikilden2}}
{{Wikikilden forfatter}}
{{Wikinews}}
{{Wikinytt}}
{{Wikinytt2}}
{{Wikinyttkategori}}
{{Wikinyttportal}}
{{Wikiquote}}
{{Wikiquote2}}
{{Wikiquote-de}}
{{Wikiquote-en}}
{{Wikiquote-en2}}
{{Wikikilden}}
{{Wikikilden forfatter}}
{{Wikisource}}
{{Wikisource2}}
{{Wikisource-de}}
{{Wikisource-språk}}
{{Wikisource-språk2}}
{{Wikispecies}}
{{Wikispecies4}}
{{Wiktionary}}
{{Wiktionary2}}
Diverse
{{Interwikiconflict}}
{{Trenger referanse}}
{{Omstridt}}

Referanse- og henvisningsmaler er maler som benyttes for å gjøre referering og henvisning så enkelt som mulig. Benyttelse av kilder er viktig for å løfte artikkelens nivå og for at leseren enkelt skal kunne finne frem i denne refereringen er det fordelaktig at det hele er så enkelt og standardisert som mulig. Det er dog ikke slik at en type referering er korrekt, men heller er det slik at artikkelen selv skal ha en gjennomgående utseende for referansene. Henvisninger fungerer på sin side til å åpne mulighetene for leseren til å se at andre sider, enten interne eller eksterne har noe av interesse for leseren hvis artikkelen Wikipedia tilbyr ikke strekker til. En del nettsider benyttes ofte som ekstern lenke på Wikipedia, eksempelvis til Internet Movie Database (IMDb) eller Store norske leksikon. For å unngå unødvendig mye tekstplass benyttes derfor maler for å forenkle og standardisere utseende på artikkelen og dermed løfte lesekvaliteten. For de nevnte benyttes henholdsvis malene {{Imdb}} og {{Store norske leksikon}}. Henvisninger kan også gjøres til Wikipedias søsterprosjekter, dette for å vise at det kan være av interesse for leseren å treffe samme tema i et annet prosjekt eller til videre lesning.

Referansemaler[rediger kilde]

Det finnes flere referansemaler, der både formatering, utseende og type kilder avgjør hvilken du bør benytte. Samtlige referansemaler benyttes innenfor klammene <ref> og </ref>. Eksempelvis slik: <ref>{{Kilde www|url=http://www.aftenposten.no/|tittel=Aftenposten|utgiver=Aftenposten|utgivelsesdato=2012}}</ref>.

  • {{Kilde bok}} – Benyttes ved referering når det er skriftlig litteratur i form av en bok eller oppslagsverk som skal refereres fra.
  • {{Kilde www}} – Benyttes ved referering når det er kilder på internett som skal refereres fra. Flere kilder i bokform eller artikkelform kan ofte finnes på nettet og da kan det egne seg å benytte disse da det er lettere for andre brukere og lesere å være kildekritisk til referansen.
  • {{Kilde artikkel}} – Benyttes ved referering når det er skriftlig litteratur i form av en artikkel som skal refereres fra.
  • {{Kilde avhandling}} – Benyttes ved referering når det er skriftlig litteratur i form av en avhandling som skal refereres fra.
  • {{Harvnb}} – kan benyttes sammen med {{Citation}} for Harvard-sitering.

Henvisningsmaler[rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger kilde]

Henvisninger til eksterne lenker skal ligge under overskriften «Eksterne lenker». Nedenfor ligger noen av de mest brukte malene innenfor emnet. For en liste over alle malene, se Kategori:Maler for eksterne lenker.

Søsterprosjekter[rediger kilde]

  • {{Søsterlenker}} – Samler flere søsterprosjekter i samme malboks.


Commons-logo.svg {{Commons}} Wikinews-logo.png {{Wikinews}}
Wiktionary-logo-en.png {{Wiktionary}} Wikibooks-logo.svg {{Wikibøker}}
Wikiquote-logo.svg {{Wikiquote}} Wikisource-logo.svg {{Wikikilden}}
Wikispecies-logo.svg {{Wikispecies}} Wikinews-logo.png {{Wikinytt}}
Wikisource-logo.svg {{Wikisource}}