Hopp til innhold

Wikipedia:Maler/Formatering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Formateringsmaler er maler som genererer tekst eller andre innholdselementer for artikkelbruk, eller hjelper til med annen formatering. Mye av en artikkel på Wikipedia er ikke enkel tekst, men heller tekst som skal kunne endre seg etter tid eller ha andre egenskaper enn vanlig tekst. Også symboler og miniatyrbilder er gjenstand for en formateringsmal på Wikipedia.

Fargemaler[rediger kilde]

De aller fleste fargemaler gir enkelt muligheten til å legge inn en farge i artikkelrommet. Enten som bakgrunnsfarge (mal) eller kun HTML-koden for fargen. Dette betyr at en ofte må gi en kilde i forløpet til malen. Eksempel: {{Bakgrunnsfarve|{{Farge/Arbeiderpartiet}}|Tekst}} blir til Tekst.

Alle fargemaler er å finne i kategorien. Se her for eksempler på fargekoder fra HTML.

Flaggmaler[rediger kilde]

Utdypende artikkel: Mal:Flagg

I flere artikler, og spesielt i tabeller, kan det være hjelpsomt for leseren å ha et medfølgende flagg til navnet på staten, regionen eller organisasjonen. Flaggmalene gjør det mulig å sette inn flagg i teksten uten å måtte vedlegge et bilde i miniatyr. Skriver du {{flagg|Norge}} får du Norges flagg. Skriver du {{flagg|Norge|lenke}} får du resultatet Norges flagg Norge.

Liste over alle flaggmalene er å finne i kategorien.

Koordinatmaler[rediger kilde]

Utdypende artikkel: Wikipedia:Geografiske posisjoner

Noen maler brukes for å definere et geografisk punkt eller område der artikkelen har relevans. Eksempelvis har artikkelen om Trondheim innlagt koordinater øverst i artikkelrommet for å gi leseren mulighet til å navigere seg via kartlesereinternett.

Tekst- og symbolbehandling[rediger kilde]

Datomaler[rediger kilde]

For å kunne skrive datoer på en standardisert måte, og å kunne formatere dem slik at de er enkle å endre på enten manuelt eller automatisk, brukes datomaler (liste). De kan også definere alderen til en avdød eller levende person ved bruk av fødselsdatoen deres. En annen ting datomalene kan gjøre er å regne ut etter ulike kalendersystemer og malene bidrar derfor til at bruk av tid i artikler gjøres langt enklere. Enkelte av malene kan være noe kompliserte å benytte, så det foreslås at du ser under «Lenker hit» ved malen du eventuelt ønsker å benytte, for å finne eksempler på hvordan den brukes korrekt.

Liste over alle datomalene er å finne i kategorien.

Matematiske maler[rediger kilde]

Flere artikler omhandler matematikk og formler innen både algebra og aritmetikk. For å kunne illustrere på en god måte kunnskapen om dette emnet hjelper det å vise formler i sin originale skriveform og ikke i tekstform. Det er eksempelvis lettere å lese

,

enn å lese det i tekstform. Det finnes flere maler som hjelper til med å sette opp slike formateringer, men likevel er en av de enkleste måtene å skrive det på ved å bruke <math> og </math> rundt uttrykket. Dette gjør at du enkelt kan skrive 3^2 og det kommer opp slik hvis du har klammene <math> rundt: .

Liste over alle matematiske maler er å finne i kategorien.

Eksterne lenker[rediger kilde]