We Will Rock You (musikal)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

We Will Rock You er en jukebox-musikal bygget rundt mange av det britiske rockebandet Queens største hiter, ikke ulikt en annen jukebox-musikal, ABBA-musikalen Mamma Mia!. Manuset er skrevet av den engelske komikeren, forfatteren og skuespilleren Ben Elton, mens Queen-medlemmene Brian May og Roger Taylor har tilpasset musikken. Stykket hadde premiere 14. mai 2002 på Dominion Theater i London. We will rock you har siden premieren vokst til å bli en av West Ends største suksesser gjennom tidene, og ingen andre stykker har noensinne gått uavbrutt så lenge på The Dominon Theater som We will rock you. Siste forestilling på Dominion vil bli spilt 31. mai 2014.

We Will Rock You hadde premiere i Norge 27. januar 2011, i Oslo på Folketeateret med bl.a Espen Grjotheim. Musikalen skulle egentlig gå til mars, men det ble satt opp ekstraforestillinger også ut i april. Dialogene er oversatt til norsk, mens stort sett alle sangene vil bli fremført på originalspråket. Innholdet er også tilpasset for å passe i Norge med blant annet norske kjendis-navn og at norsk ble det internasjonale språket i verden etter at den norske kronen ble mer verdt enn den amerikanske dollaren.

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen for musikalen er lagt rundt 300 år frem i tid, lenge etter at rocken har dødd ut. Etter at den norske kronen ble mer verdt enn den amerikanske dollaren er det norsk som har vært verdens globale språk på planeten Ebay – tidligere kalt jorden. Det gamle språket engelsk er forbudt.

Det megakonsernet Global Soft som har makten på planeten. Disse forbyr ekte instrumenter, det er kun deres digital-produserte pop som er tillatt. Et gammelt sagn forteller derimot om at ett instrument ligger bevart under en stor rock. En gruppe opprørere – The Bohemians – venter på at en drømmer skal komme til dem og finne dette instrumentet og igjen føre rocken tilbake til Ebay.

De to hoved-personene – drømmeren Galileo Figaro og Scaramouche – skiller seg ut fra de andre ungdommenes GaGa-stil. De er rockere og må sammen bekjempe Killer Queen og Global Soft for å få rocken tilbake. Det er derimot ikke lett i en høyteknologisk verden.

Musikken[rediger | rediger kilde]

We will rock you inneholder 31 av Queens største hiter, inkl. Who Wants to Live Forever, No-one But You (Only the Good Die Young), Headlong, I Want to Break Free, Radio Ga Ga, Another One Bites The Dust, We Are the Champions og selvsagt We will rock you. Forestillingen er også en av svært få sammenhenger hvor Bohemian Rhapsody blir spilt live i fullstendig og uavbrutt lengde (Altså benyttes ikke klipp fra musikkvideoen midtveis, slik Queen alltid gjorde på sine konserter.)

Sangnummer[rediger | rediger kilde]

Dette er alle sangnummerne fra "Original London Cast":

1. akt

2. akt

I enkelte produksjoner blir noen av sangene byttet ut med andre Queen-sanger.

Produksjoner[rediger | rediger kilde]

I dag spilles forestillingen, både fast og i turnéformat, i Australia, Canada, USA, Russland, Japan, Spania, Sør-Afrika, Sveits, Tyskland og Østerrike i tillegg til London, og den komprimerte og forenklede konsert-lignende skoleversjonen av stykket, kalt "Schools will rock you", har ved flere anledninger til og med funnet veien til Norge, men da med sangene i sin originale engelske språkdrakt.

2002 London
2003 Melbourne
2003 Madrid
2004 Australia (turné)
2004 Las Vegas
2004 Moskva
2004 Spania (turné)
2005 Köln
2005 Tokyo
2006 Sør-Afrika
2006 Japan (turné)
2006 Zürich
2007 Madrid
2007 Toronto
2007 Australia-Asia (turné)
2008 Wien
2008 Stuttgart
2009 Storbritannia (turné)
2010 Italia (turné)
2010 Nederland
2010 Sverige (Stockholm)
2011 Storbritannia (turné)
2011 Norge (Oslo)

Norske roller[rediger | rediger kilde]

ROLLE SKUESPILLER
Scaramouche Mari Haugen Smistad
Galileo Espen Grjotheim
Killer Queen Reidun Sæther
Khashoggi Daniel Engman
Oddie Mads Henning Jørgensen
Brit Eivind Dundas
Ozzy Anna Lidman
Lærerinnen Linda Holmgren
Big Macca Håvard Bakke

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]