Brian May

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Brian May
Brian May Portrait - David J Cable.jpg
FødtBrian Harold May
19. juli 1947[1][2][3][4] (72 år)
Hampton[5][2][6]
Ektefelle Anita Dobson (2000–)
Utdannet ved Imperial College London, University of London
Beskjeftigelse
10 oppføringer
Nasjonalitet Storbritannia
Medlem av Queen, Rock Aid Armenia, Smile, The Brian May Band
Utmerkelser Kommandør i den britiske imperieorden, Æresordenen, Ordre des Arts et des Lettres, Audience Award for Most Popular Show (2011)
Musikalsk karriere
Sjangerrock, glamrock, poprock, hardrock, progressiv rock
Instrumentgitar, piano, sang, bassgitar, tangentinstrument, vokal
Stemmetypetenor
Aktive år1965
PlateselskapParlophone, Hollywood
Nettstedhttp://www.brianmay.com/
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Brian Harold May (født 19. juli 1947 i Hampton i London) er en britisk musiker og astrofysiker, mest kjent som gitarist i rockebandet Queen. Han er utnevnt til kommandør av Order of the British Empire.

May ble berømt i 1970- og 80-årene som gitarist for rockegruppen Queen og komponerte mange av gruppens mest kjente sanger, inkludert «We Will Rock You», «Hammer to Fall», «Tie Your Mother Down», «Who Wants to Live Forever», «I Want It All», og «The Show Must Go On».

Han var også kjent for å spille harmoniserende gitar-riff og soloer, og i studio la han ofte sine lag-på-lag med gitarlyd, såkalt «overdubbing», i en orkestrerende stil som utvidet harmoniene.

Han forble aktiv musiker på 1990-tallet etter at Freddie Mercury døde, og ga ut to soloalbum. Han deltok også ved spesielle anledninger som Pavarotti and Friends, Montreux Jazz Festival, 46664 i Cape Town i Sør-Afrika, og Party at the Palace for Queens gulljubileum i 2002.

May med band spilte på Rockefeller i Oslo 27. september 1998 i forbindelse med sin "Another World"-Tour, og han deltok også på "46664 Arctic" (den såkalte Mandela-konserten) i Tromsø 11. juni 2005. Brian May har samarbeidet med en del nyere artister, som Foo Fighters på "Learn to fly" og Pink Floyd "Have a cigar".

Brian May under en konsert i 2005

May har spilt på en rekke ulike gitarer, men som oftest Red Special som han designet selv sammen med sin far Harold May, og bygd med ved fra en noe spesiell kilde; – en gammel peis. Hans egen kommentar til dette instrumentet, fra In Their Own Words av Queen (1992) er:

Jeg liker en stor gitarhals, tykk, flat og bred. Jeg lakket gitarhalsen med plastmaling. Vibratoren er uvanlig, siden håndtaket er tatt fra bagasjebrettet på en gammel sykkel, knotten på enden er fra en strikkepinne og fjærene kommer fra en gammel motorsykkel...

3. august 2007 leverte May inn en doktoravhandling i astronomi ved Imperial College i London.[9] Arbeidet ble påbegynt før musikkarrieren tok av, men ble avbrutt i 1974 fordi han ville satse på musikken. Før dette rakk imidlertid May å være medforfatter på vitenskapelige publikasjoner, inkludert en artikkel i det ledende tidsskriftet Nature.

Doktoravhandlingens tema er den såkalte interplanetariske støvskyen, på engelsk kjent som the Zodiacal dust cloud.[9] Observasjonene er gjort ved Roque de Los Muchachos-observatoriet i La Palma på Tenerife. May forsvarte og fikk godkjent sin avhandling i oktober 2007.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]