Tie Your Mother Down

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tie Your Mother Down
AlbumA Day at the Races
B-sideYou and I
Format7"-singel
Artist, bandQueen
Utgitt4. mars 1977
InnspiltJuli-november 1976
SjangerHardrock
Lengde3:44
SpråkEngelsk
PlateselskapEMI
Komponist(er)Brian May
Låtskriver(e)Brian May
Produsent(er)Queen
Plass i kronologi
Somebody to Love
(1976)
Tie Your Mother Down
Teo Torriatte (Let Us Cling Together)
(1977)

«Tie Your Mother Down» er en av det britiske rockebandet Queens hardrock-sanger. Den ble skrevet av gitarist Brian May, og har et av rockemusikkens mest gjenkjennelige gitarriff. Den ble sluppet som single fra 1976-albumet A Day at the Races.

På dette albumet innledes nummeret med en ett minutt lang instrumental-intro, denne er i virkeligheten en gjentagelse av slutten av «Teo Torriatte». Dette ble gjort for å lage en «sirkel» i albumet, noe som blant annet var typisk for Pink Floyds plater.

May begynte å skrive sangen mens han var på Tenerife, der han arbeidet med sin Ph.D. i astronomi. Riffet ble komponert på en spansk gitar, en dag våknet han tidlig og spilte riffet mens han sang «tie your mother down», en setning han betraktet som en spøk.

Senere ble han oppmuntret til å beholde denne teksten av vokalisten i Queen, Freddie Mercury. Noe lignende skjedde mellom John Lennon og Paul McCartney med teksten «the movement you need is on your shoulder» i the Beatlessangen Hey Jude. Når May oppfører sangen under soloopptredener utelater han ofte linjen «take your little brother swimming with a brick, that's all right» helt, eller mumler han den.

Sangen kom ikke høyt på hitlistene selv om den var en av bandets favorittnumre. I Storbritannia kom den ikke høyere enn 31.-plass, og i USA var den høyeste plasseringen en 49.-plass. Dermed fikk nummeret heller ikke en plass på Queens første samlealbum, Greatest Hits, men senere ble den tatt med på samleplaten Queen Rocks.

Under minnekonserten for Freddie Mercury i 1992 ble nummeret oppført av Queen og Joe Elliot med Slash. May sang første vers og koret før sangeren fra Def Leppard overtok.

Sangen har flere ganger blitt spilt live av Queen sammen med Foo Fighters, for eksempel ved seremonien da Queen ble opptatt i Rock and Roll Hall of Fame i 2001, VH-1s «Rock Honors 2006» og i Foo Fighters opptreden i Hyde Park i London der de spilte den som ekstranummer.

I et program fra BBCs Radio 4 til ære for Rory Gallagher, sa May at en viktig inspirasjonskilde for riffet i denne sangen var Tastes «Morning Sun» fra albumet On The Boards (1970).

Live-opptak[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata