Folketeateret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°54′51″N 10°45′02″Ø

Folketeateret
Folketeaterbygningen, Oslo.jpg
Folketeateret holder til i Folketeaterbygningen
Åpnet2009; 10 år siden (2009)
DirektørKnud Dahl

Folketeateret er et teater i Folketeaterpassasjen, som ligger mellom Storgata og Youngstorget.

Salen har 1400 sitteplasser.

I mars 2009 åpnet Folketeateret som et privat teater, med musikalen Mamma Mia! på plakaten.[1][2][3] Hilde Lystad var det nyoppussede teaterets første direktør.[2]

Knud Dahl har vært det private teaterselskapets direktør siden høsten 2011.

Fredet bygg[rediger | rediger kilde]

I desember 2009 ble bygningen fredet av Riksantikvaren.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Om Oss». Folketeateret (norsk). Besøkt 26. januar 2018. 
  2. ^ a b NRK (24. februar 2009). «Oslos største teaterscene gjenåpner». NRK Østlandssendingen. Besøkt 26. januar 2018. «Teateret har holdt stengt ett års tid for å rehabiliteres. Nå er nærmere en halv milliard kroner brukt og bygningen er forvandlet til et multikulturhus. / Direktør for Folketeateret Hilde Lystad er fornøyd med at mye av det gamle er ivaretatt. / - Vi har beholdt teaterets art deco stil, samtidig som vi har moderne lys, lyd og nye seter. Internasjonal kunst har vi også. Folk som har vært her før vil kjenne seg igjen, sier Lystad.» 
  3. ^ «Her er det nye Folketeateret». VG (norsk). 25. februar 2009. Besøkt 26. januar 2018. 
  4. ^ «Freder Folketeateret». Dagsavisen (norsk). 7. desember 2009. Besøkt 26. januar 2018. «I tillegg til å være et monument over arbeiderbevegelsens rolle i det 20. århundre, representerer Folketeaterbygningen, ifølge Riksantikvaren, et av de mest gjennomførte eksemplene på art deco-stil i Norge. Arkitektene Morgenstierne & Eide lot seg dessuten inspirere av amerikansk høyhustradisjon, russisk strukturalisme og tysk ekspresjonisme da de tegnet bygningen på begynnelsen av 1930-tallet. / Det som fra i dag omfattes av fredningen er bygningsstrukturen som sådan, samt hele fasaden med vinduer og dører, inkludert Teaterpassasjen og butikkene der. Dessuten fredes Operaens gamle scene, publikumsarealene og malersalen, Kafé Stratos lokaler, Arbeiderbladets gamle ekspedisjon, Oliver Neerlands veggmalerier og Guy Krohgs veggrelieff, samt romstrukturen i gullsmedbutikken, Oslokafeen og Emil Moes Fiskeforretning.»