Vjatsjeslav Molotov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Molotov (sittende) Ribbentrop (bak) og Stalin.

Vjatsjeslav Mikhajlovitsj Molotov (russisk: Вячеслав Михайлович Молотов; egentlig etternavn Skrjabin (russisk Скрябин); født 25. februarjul./ 9. mars 1890greg., død 8. november 1986) var en sovjetisk politiker og diplomat. Han var en av de få fremstående opprinnelige bolsjevikene som overlevde Stalins utrenskninger på 1930-tallet.

Han har gitt navn til Molotov–Ribbentrop-pakten og til Molotov-cocktail.

Herkomst og tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Molotov ble født i landsbyen Kukarka (nå Sovetsk i Kirov oblast) som Vjatsjeslav Mikhajlovitsj Skrjabin (Скрябин), sønn av en butikkfunksjonær. Han var, i motsetning til en ofte fortalt myte, ikke i familie med komponisten Aleksandr Skrjabin.[1] Han gikk på ungdomsskole i Kazan og ble med i bolsjevikfraksjonen av Det russiske sosialdemokratiske arbeiderpartiet i 1906. Han antok som pseudonym Molotov (fra russisk: molot, «hammer».) Han ble arrestert i 1909 og sendt i eksil i Sibir i to år. I 1911 ble han tatt opp ved St Petersburg Polytekniske Skole og ble med i redaksjonen for Pravda, bolsjevikenes undergrunnsavis, der Josef Stalin var redaktør. I 1913 ble han igjen arrestert og deportert til Irkutsk, men flyktet i 1915 og vendte tilbake til hovedstaden.

Trygve Lie besøkte Moskva høsten 1944 og opplevde da hvor opprørt Molotov ble da justisminister Terje Wold forsikret at Knut Hamsun skulle få sin straff etter krigen. Molotov nærmest bønnfalt om å skåne Hamsun – han som hadde skrevet Markens Grøde, Pan og Victoria burde «få leve i fred den tiden han hadde igjen.» Til dette skal Wold ha svart: «Don't get too soft, Mr Molotov.»[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Montefiore, The Court of the Red Tsar, pp. 39, 62n.
  2. ^ Olav Njølstad: Jens Chr. Hauge (s. 177), forlaget Aschehoug, Oslo 2008, ISBN 978-82-03-22988-6


Forgjenger:
 Aleksej Rykov 
Sovjetunionens statsminister
Etterfølger:
 Josef Stalin