Leninordenen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Leninordenens ordenstegn.

Leninordenen (russisk: Орден Ленина) var en orden som ble utdelt i Sovjetunionen. Ordenen ble innstiftet 6. april 1930 og ble gitt navn etter revolusjonshelten Lenin. Den var Sovjetunionen høyeste sivile utmerkelse.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Leninordenen besto av en klasse, tilsvarende mange fornemme ridderordener i monarkier, eksempelvis Elefantordenen i Danmark eller Hosebåndsordenen i Storbritannia.

Insignier[rediger | rediger kilde]

Ordenstegnet for Leninordenen var en medaljong i gull som bar Lenins portrett i midten omgitt av en krans av kornaks der kommunistiske symboler var satt inn: det røde flagget, den røde stjernen, samt hammer og sigd. Lenins navn er innskrevet med kyrilliske bokstaver i flagget. Ordensbåndet var rødt med to smale gule striper langs kantene. Fargene er de samme som i Sovjetunionens flagg.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Leninordenen ble tildelt sovjetborgere og også organisasjoner, institusjoner, militære enheter, kommunale enheter, kollektiver og virksomheter for fortjenstfull innsats for bygging av sosialismen, fremragende kunstnerisk, vitenskapelig eller teknisk innsats og for innsats på områder av særlig politisk viktighet. De som ble utnevnt til Helt av Sovjetunionen og Helt av det sosialistiske arbeid ble samtidig også tildelt Leninordenen.

Første mottager av ordenen var avisen Komsomolskaja Pravda. Inntil 1977 ble det fortatt over 400 000 tildelinger.

Leninordenen ble også tildelt utenlandske borgere som hadde arbeidet for å styrke forbindelsene mellom Sovjetunionen og andre land og for vennskap mellom folkene.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Poul Ohm Hieronymussen og Jørgen Lundø: Europæiske ordner i farver, København: Politikens forlag, 1966.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]