Dmitrij Sjepilov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dmitrij Sjepilov

Dmitrij Trofimovitsj Sjepilov (russisk: Дмитрий Трофимович Шепилов; født 23. oktoberjul./ 5. november 1905greg. i Aşgabat, død 8. august 1995) var en sovjetisk politiker.

Sjepilov var opprinnelig en alliert av Nikita Khrusjtsjov i striden med Georgij Malenkov. Etter Malenkovs avgang som statsminister i 1955 ble Sjepilov valgt til sekretær i sentralkomiteen, og han var på denne tiden en av de sentrale kommunistiske teoretikerne i Sovjetunionen. Han overtok som utenriksminister etter Vjatsjeslav Molotov i juni 1956, men hadde ministerposten kun frem til februar året etter da han ble erstattet av Andrej Gromyko.

Etter å ha vært utenriksminister gikk Sjepilov tilbake til sentralkomiteen. Han gikk i mot Khrusjtsjov under «antipartigruppens» kuppforsøk i 1957 (se artikkelen om Sovjetunionens historie 1953–1985), og måtte forlate sentralkomiteen da kuppet mislykkes. Sjepilov ble ekskludert fra partiet i 1961, og på tross av at han senere fikk medlemskapet tilbake kom han aldri tilbake i sovjetisk politikk.