Helt av det sosialistiske arbeid (Sovjetunionen)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ordenstegnet for Helt av det sosialistiske arbeid.

Helt av det sosialistiske arbeid var en orden som ble tildelt i Sovjetunionen. Den ble tildelt for fremragende innsats innen næringsliv og kultur eller for særlig innsats for statstjenesten eller offentlig virksomhet. Ærestittelen ble innstiftet 27. desember 1938, mens det medfølgende ordenstegnet, omtalt som Hammer og sigd-medaljen, ble innført 22. mai 1940 ved beslutning fattet av presidiet i Det øverste sovjet. Den ble avskaffet etter Sovjetunionens sammenbrudd i 1991.

Vanligvis ble også Leninordenen tildelt dem som ble utnevnt til Helt av det sosialistiske arbeid. Disse kunne også bli hedret med en byste oppsatt på sitt hjemsted.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Ordenen besto av en enkelt klasse.

Insignier[rediger | rediger kilde]

Ordenstegnet for utmerkelsen Helt av det sosialistiske arbeid besto av en femoddet, fasettert, gullstjerne med hammer og sigd i midten. Stjernen var opphengt i et rødt bånd. Baksiden av stjernen bærer en ordenens navn. Ordenstegnet ligner på det som ble tildelt dem som ble utnevnt til Helt av Sovjetunionen, men for denne ordenen mangler symbolet midt i stjernen. Begge insignier gjør bruk av stjernen, et utbredt motiv i sovjetisk symbolikk, som også var å finne i Sovjetunionens flagg. Ordensbåndets farge har sitt opphav i arbeiderbevegelsens og sosialismens røde flagg.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Utmerkelsen Helt av det sosialistiske arbeid ble tildelt enkeltpersoner for fremragende innsats i arbeids- og kulturlivet. Den kunne tildeles samme mottager gjentatte ganger. Ved ordenens opphevelse i 1991 var antallet tildelinger kommet opp i 19 000.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • (da) Poul Ohm Hieronymussen og Jørgen Lundø: Europæiske ordner i farver, København: Politikens forlag, 1966.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]