Hopp til innhold

Den tause mann

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den tause mann
orig. The Quiet Man
Generell informasjon
Utgivelsesår1952
Prod.landUSAs flagg USA
Lengde90 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiJohn Ford
ProdusentJohn Ford
Merian C. Cooper
MusikkVictor Young
Prod.selskapRepublic Pictures
Eksterne lenker

Den tause mann[1] (originaltittel The Quiet Man) er en amerikansk romantisk komedie fra 1952, regissert av John Ford. John Wayne og Maureen O'Hara spiller hovedrollene. Filmen ble nominert til seks Oscar-priser under den 25. Oscar-utdelingen og vant to for beste regi og beste kinematografi.[2]

Det amerikanske filminstituttet (AFI) har kåret filmen til tidenes 76. beste kjærlighetsfilm fra USA.[3]

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen handler om Sean Thornton (John Wayne), en irsk-amerikansk profesjonell bokser, som går under navnet «Trooper Thorn». Etter at han ved et uhell dreper motstanderen under en kamp, flytter han fra USA til Irland for å overta familiegården. Han forelsker seg og gifter seg med den iltre Mary Kate Danaher (Maureen O'Hara), som er søsteren til den lokale storbonden «Red» Will Danaher (Victor McLaglen). Danaher vil ikke gi søsteren den fulle medgift som hun rettmessig har krav på.

Sean vil legge det bak seg, men Mary Kate er bestemt på å få medgiften for enhver pris. Hun tror at Seans motvilje til å kjempe er et utslag av feighet, men han er egentlig traumatisert av drapet på mostanderen. To lokale prester, Fader Lonergan (Ward Bond) og pastor Playfair (Arthur Shields) dukker opp for å føre de nygifte sammen igjen. Til slutt løser Sean og Will saken med en slåsskamp, Sean gjenvinner Mary Kates kjærlighet og alt ender godt.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]