X 27

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
X 27
orig. Dishonored
Generell informasjon
Utgivelsesår1931
Prod.landUSA
Lengde90 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegissørJosef von Sternberg
Prod.selskapParamount Pictures
Eksterne lenker

X 27[1], (originaltittel: Dishonored) er et amerikansk drama fra 1931 regissert av Josef von Sternberg og med Marlene Dietrich i hovedrollen.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Historien åpner i Wien, Østerrike i et krigsherjet Europa i 1915. Liket til en prostituert fjernes av myndighetene fra en bygning i Red-light district - tilsynelatende et selvmord. Sjefen for de østerrikske hemmelige tjenester er på utkikk etter en attraktiv kvinne som de kan bruke som hemmelig agent på farlige oppdrag. En av dem inviterer ham til sin leilighet. Etterretningsoffiseren later som han en utenlandsk agent for å teste hennes lojalitet.

Til hans tilfredshet varsler hun politiet. Den unge prostituerte, Frau Marie Kolverer, er en dyktig pianist, og er veldig knyttet til sin kjæledyr - en svart katt. Hun blir invitert til det sentrale hovedkvarteret for etterretning i Østerrike forklarer sjefen at det østerrikske militæret lider forferdelige tap på grunn av lekkasjer av etterretning. De hemmelige tjenestene tilbyr Kolverer sjenerøs kompensasjon for tjenestene hennes, men hun avviser dem: Hennes eneste motivasjon er å tjene "Østerrikes sak" og Frau Kolverer blir vervet som Agent X-27. Et oppdrag går ut på å avsløre to mistenkte infiltratører i den østerrikske hemmelige tjenesten: General von Hindau, en innfødt østerriker samt en kaptein Kranau, en russisk etterretningsoffiser.

Agent X-27 avlytter offiserene ved en maskeradeball i Wien og flørter med de mistenkte spionene. Begge to blir snart forelsket i henne. Østerriksk etterretning instruerer Agent X-27 om å lokke general von Hindau til hennes private leilighet, og det blir avslørt hvordan han smugler kodede meldinger til russerne. Når han blir avslørt som spion, begår han selvmord med hans egen revolver. Agent X-27 forfølger kaptein Kranau. Men hun blir overmannet, og han slipper unna. X-27 blir sendt over den polske grensen for å infiltrere russerne.

Hennes oppgave går ut på å skaffe seg opplysninger om en russisk militæroffensiv mot den østerrikske hæren. fiendens linjer og ledsaget av sin svarte katt, forkler Agent X-27 seg som en fattig bondepike og får arbeid som kammerpike for de russiske offiserene. Hun forfører raskt en russisk offiser, oberst Kovrin, og oppnår de topphemmelige planene for angrepet. Kaptein Kranau er stasjonert samme sted, og ser hennes svarte katt. Han informerer henne om at hun kommer til å bli drept neste morgen, men oppdager også at han har blitt forelsket i henne.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Marlene Dietrich

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «filmweb.no» (norsk). Besøkt 1. juni 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]