Folken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Folken studenthus

Folken er studenthus og konsertlokale i Stavanger. Det opprinnelige navnet på huset er Folketeateret. Folken ble åpnet som studenthus i 1988 og drives av Stiftelsen Studentersamfunnet Folken. Som på de andre studentersamfunnene i Norge pågår det forskjellige aktiviteter på Folken, blant annet konserter, standup, revy, filmklubb, kunstutstillinger og debatter. Hovedvekten av arbeidet blir utført av frivillige.

Scene[rediger | rediger kilde]

Folken er en av Rogalands mest aktive scener med rundt 300 arrangementer årlig. Arrangementene arrangeres av studentsamfunnet selv og av eksterne festivaler og organisasjoner som The Comedy Box, Maijazz, Humorfestivalen, Stavanger Punkrockfestival og Stavanger Musikkforum. Bygget har to scener; Storsalen og Grottene. Medregnet galleriene har Storsalen kapasitet på 625 publikummere og er den nest største konsertsalen i Stavanger etter Stavanger Konserthus. Grottene er en intimscene med plass til rundt 90 publikummere.

Folken er en del av konsertnettverket Norgesnettet og er en velrenommert konsertscene med både nasjonale og internasjonale artister. Flere livealbum er blitt spilt inn helt eller delvis her, Folken med Vamp (1996), Alive Again med Raga Rockers (1996) og Radio Radio TV Sleep med Bigbang (2003).

Bygget[rediger | rediger kilde]

Folketeateret ble bygd i 1925 og ligger i Løkkeveien. Fra 30-tallet og fram til 1987 ble storsalen brukt til kino. I 1987 flyttet Stavanger Kinematografer til det nybygde kulturhuset Sølvberget. Huset eies av Folkets Hus Stavanger og er i dag i sin helhet utleid til Studentersamfunnet.

Studentersamfunnet[rediger | rediger kilde]

Studentersammfunnet ble stiftet i 1979 og eksisterte i mange år uten fast tilholdssted. Da det på midten av 80-tallet ble klart at kinoen skulle flytte ut av Folketeateret, startet organisasjonen arbeidet med å overta bygget. Bystyret i Stavanger stemte i 1986 ned et forslag om å gjøre huset om til studenthus, noe som førte til at studentene okkupert huset med et kulturelt arrangement og paneldebatt. Bystyret ga etterhvert etter, og 19. oktober 1987 skrev studentersamfunnet under en 10-årig leieavtale med eierne. Studentersamfunnet tok offisielt over huset 1. januar 1988 og åpnet dørene 17. mars samme år. Samtidig ble studentersamfunnet registrert som stiftelse og endret navnet til Stiftelsen Studentersamfunnet Stavanger.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]