Tir n’a Noir

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

«Tir n'a Noir» er en melodi av Øyvind Staveland som Kolbein Falkeid satte ord til og er en av de mest kjente sangene til gruppen Vamp. Den ble første gang sluppet på gruppens debutalbum Godmorgen, søster i 1993. Bandets vokalist Jan Toft synger hovedvokal mens Rita Eriksen synger enkelte partier i sangen som stemmen til tekstens Mary McKear. Sangen har siden vært et fast innslag på de fleste av Vamps konserter.

Sangen Tir n'a Noir ble spilt inn av Vamp i 1993, og etter det i 1996 ble sangen spilt inn og gitt ut på nytt på livealbumet «Folken». Da også med Rita Eriksen på gjestevokal. I 2001 spilte Vamp inn albumet Camomile i samarbeid med den japanske artisten Emi Fujita. Emi Fujita synger duett med Rita Eriksen på flere av låtene inkludert Tir n'a Noir.

2006 ble den gitt ut på singel, etter at den havnet på VG-lista topp 20. På samme singel var også en karaokeversjon av sangen. Vamp hadde også turné med Kringkastingsorkestret (KORK) samme året, i tillegg til at de ga ut plate sammen. På denne plata kunne man finne igjen låta «Tir n'a Noir». Denne gangen var det Vidar Johnsen som sang, med Øyvind Staveland på enkelte av versene. Øyvind Staveland er også den personen som spiller fløytesoloen i sangen. I 2010 ga Vamp ut et nytt album sammen med Kringkastingsorkesteret, I Full Symfoni II, og også her var «Tir n'a Noir» med, denne gangen med Paul Hansen og Eivør Pálsdóttir fra Færøyene på vokal. Pálsdóttir sang sine partier på færøysk.

Sangens Tir n'a Noir refererer til Tír na nÓg, et mytisk land i irsk mytologi. Teksten handler om en mann som har mistet kona si. Han savner henne svært. Han blir gammel og ligger døende, når han er død «seiler» han til Tir n'a noir, som er himmelen, for å møte sin kone.

Stavelands melodi har fått oppmerksomhet utenlands, og flere engelske oversettelser finnes. En av de mest brukte tekster er gjort av briten David Mindel.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]