Prøysenprisene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Prøysenprisen)
Hopp til navigering Hopp til søk

Prøysenprisene, eller Alf Prøysens hederspriser, er tre norske priser som deles ut til «meget anerkjente kunstnere innen forskjellige sjangre». Prisene ble opprettet til ære for dikteren Alf Prøysen i 1974 gjennom et samarbeid mellom NRK og Sparebankforeningen i Hedmark og Oppland. De to partene utgjorde Alf Prøysens Minnefond, som sto for utdelingen av prisene. Siden 1996 deles prisene ut av bokhandlerkjeden Libris og foreningen NOPA. Prisene gis for fremragende innsats innen musikk, visekunst og diktning i sjangre som forbindes med Prøysen.

Musikeren Henning Sommerro fikk Prøysenprisen 1978
Forfatteren Rune Belsvik fikk Teskjekjerringprisen 2006
Forfatteren Marit Nicolaysen fikk Teskjekjerringprisen 2007
Barnebokforfatteren Maria Parr fikk Teskjekjerringprisen 2009
Forfatteren Gro Dahle og tegneren Svein Nyhus fikk Teskjekjerringprisen for henholdsvis 2003 og 2013.

Prisene som deles ut er Prøysenprisen, Teskjekjerringprisen og Alf Prøysens Ærespris. Hver av prisene består av en sølvplakett, samt 25 000 kroner.

Statutter[rediger | rediger kilde]

Statutter for Alf Prøysens Hederspriser Prøysen-prisen, Teskjekjerring-prisen og Alf Prøysens Ærespris

§ 1 Prisene er opprettet til ære for dikteren, forfatteren og sangeren Alf Prøysen. I sin nåværende form er prisene en videreføring av Alf Prøysens Minnefond som ble opprettet etter initiativ av Hedmark og Oppland Sparebankforening. Fra og med 29.1.96 er Libris A/S og NOPA ansvarlige for finansiering og utdeling av prisene.

§ 2 Prøysen-prisen gis for fremragende innsats innen musikk, visekunst eller diktning innenfor de genrene som forbindes med Alf Prøysen. Prisen tildeles skapende eller utøvende kunstnere, eller til oppmuntring for unge talenter. Prisen kan gis til én person eller til flere som har samarbeidet om en oppgave. Teskjekjerring-prisen tildeles etter de samme kriterier som nevnt ovenfor, men med spesiell vektlegging på virksomhet rettet mot barn. Prisene kan også tildeles grupper eller institusjoner. Juryen kan i tillegg beslutte å utdele Alf Prøysens Ærespris for langt og fortjenstfullt virke innenfor de samme områdene som dekkes av de to andre prisene. Det er opp til juryen å bestemme om denne prisen skal deles ut.

§ 3 Prisene deles ut hvert år i desember. Utvelgelsen av prisvinnerne foretas av en jury som oppnevnes av styrene i NOPA og Libris A/S i fellesskap. Juryen konstituerer seg selv.

Prøysenprisen[rediger | rediger kilde]

Prisvinnere

Teskjekjerringprisen[rediger | rediger kilde]

Prisvinnere

Alf Prøysens Ærespris[rediger | rediger kilde]

Prisvinnere

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]