Tone Thiis Schjetne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tone Thiis Schjetne
Tone Thiis Schjetne 1 (cropped).jpg
Født19. juli 1928
Oslo
Død2. september 2015 (87 år)
Far Helge Thiis
Mor Greta Thiis
Søsken Ragna Thiis, Aina Thiis Leirdal
Utdannet ved Det Kongelige Danske Kunstakademi
Beskjeftigelse Billedhugger
Nasjonalitet Norge
Utmerkelse Ingeborg og Per Palle Storms ærespris (2001)
Tone Thiis Schjetne satte Esekiel på Vestfronten på Nidarosdomen. Fotograf: Elisabeth Dreier

Tone Thiis Schjetne (født 19. juli 1928 i Oslo, død 2. september 2015[1] i Trondheim) var en norsk billedhugger, bosatt i Trondheim.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrinn[rediger | rediger kilde]

Tone Thiis var datter av domkirkearkitekt Helge Thiis og maleren Greta Thiis. Hun var gift med Per Schjetne, som er lege i Trondheim. Hun hadde fire søstre, også Ragna Thiis er billedkunstner.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Hun var utdannet fra Kunstskolen i Trondheim (1946–1947) og Statens kunstakademi (1947–1949) under Per Palle Storm. Thiis Schjetne debuterte på Høstutstillingen i 1956 og hadde separatutstilling i Unge Kunstneres Samfund samme år.

Thiis Schjetne tilhørte en generasjon kunstnere som var svært synlig i det offentlige rom. I mange år var hun billedhugger ved Nidarosdomen og har utført flere små og store skulpturer der, bl.a. EsekielVestfronten. Av hennes skulpturer er Go'dagen (1983) mest kjent, bronsestatuen av en eldre kvinne i frakk og hatt som står på torget i Trondheim og i Stavanger (1983), (Torgkona eller bare Kånå i Stavanger). Det var ei kokke i gamle Trondhjem som hilste «Go'dagen» til alle og som også var modell for hennes mor, maleren Greta Thiis.[2] Bronse-statuetten Go'dagen deles ut årlig i forbindelse med Trondheim kommunes kulturpris. Andre av hennes arbeider er byste av Tarjei Vesaas i Vinje (1986), Klovn og To klovner på Grønland torg i Oslo (1992), Jentene i vinden i Narvik (1992), Budeia i Øvre Rendal og figurgruppen Fuglene flyr over ved Grenselandmuseet i Kirkenes.

I arbeidene til Thiis Schjetne ser man en syntese mellom det figurative og det abstrakte . Skulpturen har en hovedidé, en bevegelse, en rytme og en form , som er skissert, mens unødvendige detaljer er utelatt.

Premier[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dødsannonse i Adresseavisen 5. september 2015
  2. ^ . Sveinung Bendiksen (6.1.2005). «Trønderen "Kånå" flyttes fra Torget». Stavanger Aftenblad. 

Kilder[rediger | rediger kilde]