Husøy kirke (Tønsberg)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°14′12,55″N 10°27′49,72″Ø

Husøy kirke (Tønsberg)
Husøy kirke.jpg
BispedømmeTunsberg bispedømme
Byggeår1933
KirkegårdJa
Arkitektur
ArkitektEirik Eikrann
ByggematerialeStein
Kirkerommet
AlterKarl G. Nilssen
Plasser200

Husøy kirke er en langkirke fra 1933Husøy i Tønsberg kommune, Vestfold. Byggverket er i stein og har 200 plasser. Adkomst er via fylkesvei 430 fra Nøtterøy.

Det ble innviet kirkegård med gravkapell på Husøy i 1925. Kirken ble tegnet av Eirik Eikrann og oppført noen år senere, med innvielse 8. september 1933. Det dreier seg om en ganske karakteristisk langkirke som er forblendet med en lokal syenitt med en nokså ru overflate. Kirken har bratte saltak — også på vesttårnet. Koret i øst er omgitt av sakristier, slik at denne delen av bygningskroppen har samme bredde som skipet. Utvendig er kirken åpenbart middelalderinspirert med moderne tillempninger, mens den innvendig er preget av en funksjonalistisk påvirket klassisisme.

Altertavlen har form av et trerelieff utført av Karl G. Nilssen. Motivet er den trøstende Kristus.[1] I en nisje foran prekestolen er en utskåret figur av Martin Luther, også den utført av Nilssen. På korets fondvegg er et rundt vindu med glassmalerier som viser lammet og seiersfanen omgitt av et kors. Døpefonten er av tre og glass og har elektrisk belysning.

Kirkegården brer seg hovedsakelig sørover og vestover fra kirken. Nord for kirken står et krigsminnesmerke.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]