Hopp til innhold

Jesus College (Oxford)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kollegier og haller ved University of Oxford

Jesus College

Kollegiets navn Jesus College in the University of Oxford of Queen Elizabeth's Foundation
Latinsk navn Collegium Ihesus
Navngitt etter Jesus Kristus
Etablert 1571
Søsterkollegier Jesus College (Cambridge)
Principal John Krebs
Studenter 352
Mastergradstudenter 150
Beliggenhet Turl Street

Jesus College ligger i Oxford sentrum
Jesus College (Oxford)
Jesus College (Oxford sentrum)

Kollegiets nettsted
Inngangen til rektors bolig.

Jesus College i Oxford, eller dets fulle navn Jesus College in the University of Oxford of Queen Elizabeth's Foundation, er et av kollegiene ved Universitetet i Oxford i Storbritannia. Det er åttende rikeste kollegiene med reserver og donasjoner verd £79 700 391 (2003). Hovedinngangen er på vestsiden av Turl Street. Det er flankert av Ship Street i nord og Market Street i sør.

Jesus College har blitt kalt for «det første protestantiske kollegiet i Oxford»[1] og ble grunnlagt av dronning Elisabeth I i 1571 for å utdanne geistlige. En viktig grunn for etableringen var Hugh Price (eller Aprice), en geistlig fra Brecon i Wales som ble gitt stillingen skattemester, Diocesan Treasurer of St David's, det samme året som fakultet mottok dets første charter. Kollegiet har siden formelt beholdt sin forbindelse til Wales fram til våre dager.

Forbindelsen til Wales[rediger | rediger kilde]

Selv om kollegiet aksepterer studenter fra hele Storbritannia, og fra resten av verden, har Jesus College hatt en spesiell forbindelse til Wales og blir ofte referert til som «the Welsh college», det walisiske kollegiet. Universitetets professorat i keltisk er lagt til kollegiet og har også et spesialisert keltisk bibliotek i tillegg til kollegiets ordinære bibliotek. Flere betydelige manuskripter fra middelalderen blir oppbevart ved kollegiet, blant annet Llyfr coch Hergest eller Hergests røde bok.

Ettersom kollegiet på grunn av sin walisiske assosiasjon har studenter fra nettopp Wales en tendens til å søke seg dit, noe som igjen forsterker det walisiske inntrykket og kollegiet har den dag i dag en større andel walisiske studenter enn noe annet kollegiet i Storbritannia.

Kjente tidligere studenter[rediger | rediger kilde]

I skjønnlitteraturen[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ J.R. Green, quoted in Literary Landmarks of Oxford/Jesus. (2006, August 17). Wikisource, The Free Library. Retrieved 08:47, August 24, 2006 fra Literary Landmarks of Oxford/Jesus.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]