Brasenose College

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kollegier og haller ved University of Oxford

Brasenose College

Oxford Brasenose College.jpg
Kollegiets navn The King's Hall and College of Brasenose
Latinsk navn aula regia et collegium aenei nasi
Navngitt etter Dørhammer av bronse
Etablert 1509
Søsterkollegier Gonville and Caius College, Cambridge
Principal Alan Bowman
Studenter 361[1] (2011/2012)
Mastergradstudenter 190
Beliggenhet Radcliffe Square

Brasenose College ligger i Oxford sentrum
Brasenose College
Brasenose College (Oxford sentrum)

Hjemmeside
Boatclub
A shield blazoned as "Tierced in pale, Argent, a chevron sable between three roses gules seeded or, barbed vert; or, an escutcheon gules, two lions of England in pale or, on a chief azure Our Lady crowned seated on a tombstone issuant from the chief, in her dexter arm the Infant Jesus, in her sinister arm a sceptre, all or, ensigned with a mitre proper; quarterly, first and fourth argent, a chevron between three bugle-horns stringed sable, second and third argent, a chevron between three crosses crosslet sable."

Brasenose College, opprinnelig Brazen Nose College (fullstendig navn: The King's Hall and College of Brasenose, ofte referert til ved forkortelsen BNC), er et av de konstituerende kollegier ved Universitetet i Oxford i Storbritannia. Per 2006 har dets beregnede finansielle stiftelse vært på 98 millioner pund.[2]

Historie[rediger | rediger kilde]

Den opprinnelige dørhammeren, utformet som en nese.

Kollegiet ble grunnlagt[3] i 1509 av advokaten Richard Sutton fra Prestbury i Cheshire, og av William Smyth, biskop av Lincoln. En grunnstein ble nedlagt dette året, men det var ikke før i 1512 at det ble gitt et kongelig charter fra kong Henrik VIII av England.[4] Smyth skaffet penger for kollegiets grunnleggelse, og Sutton skaffet eiendommen. Kollegiet har fortsatt opprettholdt sitt tradisjonelle bånd til dets offisielle besøkende[bør utdypes], biskopen av Lincoln. Det ble bygget på stedet av flere hus fra middelalderen som var opprettet opprinnelig kun som innkvarteringer, men som hadde vokst til å bli en del av læresetet ved Oxford. Brasenose Hall, Little University Hall og St Mary's Entry var blant de husene som ble overtatt av Brasenose College da det ble opprettet.[4]

Under kollegiets første århundrer kom mange av dets medlemmer fra Lancashire og Cheshire, de samme områdene av England som Smyth og Sutton tilhørte.[4] Som et hvilket som helst lærested ved Oxford i løpet av denne perioden, var Brasenose i all vesentlighet en religiøs institusjon i Tudortiden. Den daglige rutinen for studentene omfattet messe ved morgenen, en beskjeden frokost, fulgt av studier og forelesninger fram til middag klokken 11, mer studier fram til aftensmat og bønner klokken 17, og til sist samtaler før de gikk til sengs. Den mat som ble servert var kun grunnleggende, oppvarmingen av rommene var mangelfull, renhold og sanitære forhold lite utviklet, og livet generelt var fromt og spartansk for de fleste.[4]

Brasenose College slik det så ut på 1670-tallet.
Kollegiets ærverdige fasade mot High Street, og St Mary's i bakgrunnen.

Blant de tidligste donorer til det nye kollegiet var John Elton, en tidlig kannik ved Salisburykatedralen, og senere kansler ved Herefordkatedralen. Den 20. mai 1529 donerte han penger som skulle gå til undervisningen av hvilket som helst medlem av Eltonfamilien ved Brasenose.[5] Blant andre tidlige velgjørere var Alexander Nowell, Joyce Frankland, Elizabeth Morley og Sarah Seymour, hertuginne av Somerset.

Navnet «Brasenose» er antatt å ha sin opprinnelse fra en dørhammer utformet som en nese. Brazen betyr egentlig messing, men denne dørhammeren er av bronse.[6] Dørhammerens nese som henger over hovedbordet i hovedhallen til Brasenose College er antatt å ha vært den opprinnelige dørhammeren som tilhørte Brasenose Hall. På 1330-tallet hadde en gruppe studenter forlatt Oxford for å dra til Stamford i Lincolnshire, ledet av en student fra Brasenose Hall, og muligens tatt dørhammeren med seg. En annen dørhammer i form av en nese var satt på porten til kollegiet tidlig på 1500-tallet, og den har vært på hovedinngangen siden den gang.[4] Imidlertid var det et hus i Stamford i 1890 lagt ut for salg som ble kalt for «Brazenose», og som også hadde en dørhammer fra 1100-tallet i form av en nese. Dette huset ble kjøpt av kollegiet for dets dørhammer alene, hvorpå den ble fjernet og plassert i hallen, i den tro at den endelig var kommet tilbake til sitt riktige hjem. Huset og levningene av den opprinnelige hallen er i dag en del av eiendommene til Stamford School. Interesse for kollegiets historie er sterk blant dets medlemmer, og i 2006 gjorde studenter fra Brasenose en pilegrimstur til Lincoln og Stamford.

En alternativ teori er at navnet er en forvanskning av brasenhuis (brewhouse = brygghus), men det er ikke alminnelig akseptert, skjønt kollegiet hadde sitt eget brygghus så lenge som fram til 1889.[7] Brasenose College benytter seg av en «nese» som et uformelt symbol for lærestedet.

Noen kjente studenter[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Undergraduate numbers by college 2011-12». University of Oxford. Arkivert fra originalen 2. desember 2012. 
  2. ^ Oxford College Endowment Incomes, 1973-2006, oppdatert juli 2007
  3. ^ «A History of Brasenose: An Outline of College History» Arkivert 28. oktober 2012 hos Wayback Machine.
  4. ^ a b c d e Mordaunt Crook, J. (2008): Brasenose: The Biography of an Oxford College. Oxford University Press.
  5. ^ Alumni Oxoniensis: The Members of the University of Oxford, 1500-1714: Their Parentage, Birthplace, and Year of Birth, with a Record of Their Degrees. Being the Matriculation Register of the University, Alphabetically Arranged, Revised and Annotated, University of Oxford, Joseph Foster, Published by James Parker, 1891.
  6. ^ «A History of Brasenose: The Oddest Name in Oxford» Arkivert 4. mars 2012 hos Wayback Machine.
  7. ^ «Brasenose Ale Verses» Arkivert 11. april 2012 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]