Universitetet i Budapest

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Universitetet i Budapest
Budapesti Tudomanyegyetem nagy pecsetje Orszag Vilag 1880 XIII sz.jpg
ElteFotoThalerTamas2.jpg
Grunnlagt1635
MedlemskapCoimbragruppen, Utrecht-nettverket, European University Association[1]
Nettstednettsted

Universitetet i Budapest
47°29′26″N 19°03′31″Ø

Fakultet for Geisteswissenschaft («åndsvitenskap», filologi, teologi og rettsvitenskap)

Universitetet i Budapest eller Eötvös Loránduniversitetet (ungarsk: Eötvös Loránd Tudományegyetem), ofte forenklet til ELTE, er det største universitetet i Ungarn og ligger i hovedstaden Budapest.

I 1950 endret universitetet navn til Eötvös Loránduniversitetet – på ungarsk Eötvös Loránd Tudományegyetem – etter fysikeren Roland Eötvös. Før denne navneendringen var navnet på universitetet Pázmány Péter Tudományegyetem, Péter Pázmánys universitet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Universitetet ble grunnlagt allerede i 1635 i Nagyszombat (dagens Trnava i Slovakia) av erkebiskop og teolog Péter Pázmány som overlot det til Jesuittordenen. Opprinnelig besto universitetet av et artes-fakultet (filosofisk fakultet) og et teologisk fakultet. I 1667 ble virksomheten utvidet med et juridisk fakultetet, og i 1769 med et medisinsk fakultetet. I forbindelse med at Jesuittordenen ble oppløst i Ungarn, flyttet universitetet i 1777 først til Buda (en del av dagens Budapest), men flyttet allerede i 1784 til Pest, på den andre siden av Donau. Undervisningen skjedde på latin fram til 1844, da ungarsk ble det offisielle språket i landet.

Idag har universitetet 30 000 studenter og tilhører Coimbra-gruppen, med medlemsuniversitet i de fleste europeiske land.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://eua.eu/about/member-directory.html; besøksdato: 16. juli 2019.