Glasgow Caledonian University

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Glasgow Caledonian University
Grunnlagt1993
BeliggenhetCity of Glasgow
Studenter17 045
Ansatte1 500
MedlemskapJoint Information Systems Committee[1]
European University Association[2]
Nettstedhttps://www.gcu.ac.uk/ (engelsk)
Kart
Glasgow Caledonian University
55°52′02″N 4°15′01″V

Glasgow Caledonian University (GCU) er et universitet i den skotske byen Glasgow.

Glasgow Caledonian begynte i 1875 som et lite gymnas (college) med 110 studenter. Siden da har lærestedet vokst til et av de største universitetene i Skottland med over 15 000 stunder (pr 2004). Glasgow Caledonian University ble konstituert ved forordning fra parlamentet den 1. april 1993 som et resultat av en sammenslåing av Glasgow Polytechnic og The Queen's College, Glasgow.

Den nåværende rektor og fungerende nominelle overhode, det vil si Vice Chancellor, er professor Pamela Gillies, som har hatt posisjonen siden mars 2006. Magnus Magnusson var nominelle for universitet opp til sin død i januar 2007. En erstatning er ennå ikke oppnevnt.

Historie[rediger | rediger kilde]

The Queen's College, Glasgow

Opprinnelsen til Queen's College strekker seg tilbake til 1875 da Glasgow School of Cookery (skole for kokekunst) ble etablert. I 1908 ble denne slått sammen med West End School of Cookery som hadde blitt etablert i 1878 for å danne Glasgow and West of Scotland College of Domestic Science.

Glasgow Polytechnic

Glasgow Polytechnic (polyteknisk skole) var opprinnelig to adskilte gymnas: College of Science and Technology (vitenskap og teknologi) og College of Commerce (handel). Disse to ble slått sammen og i 1971 åpnet det det nye College of Technology for studenter som sentralinstitusjon som tilbød kurs som endte i universitetsgrad, Council for National Academic Awards (CNAA).

Glasgow Caledonian University[rediger | rediger kilde]

I 1992 godkjente ministeren for Skottlands myndigheter (Secretary of State for Scotland) sammenslåingen av Glasgow Polytechnic og Queen's College for å danne Glasgow Caledonian University som ble åpnet den 1. april 1993.

Det nye universitetets målsetning var å tilby en utdannelse og kvalitetseksamen for en bred rekke av studenter. Lærestedet søker å samarbeide med kommersielle og industrielle firmaer og andre læresteder. Universitet til opprinnelig mer enn 140 kurs for studenter av lavere grad og etterutdanning innenfor tre fakulteter og 22 felt eller departementer.

Strukturen med tre opprinnelige fakultetene var

 • Helse
 • Vitenskap og teknologi
 • Forretningsvirksomhet

I 2002 ble strukturen endret og de følgende skoler ble etablert innenfor felt som:

 • School of Built and Natural Environment – Kunstig og naturlig miljø.
 • Caledonian Business School – Forretningsvirksomhet, den største i Skottland.
 • School of Computing and Mathematical Sciences – Beregning og matematikk.
 • School of Engineering, Science and Design – Ingeniørvitenskap, vitenskap og design, har også et tilsluttet gymnas i Oman: Caledonian College of Engineering.
 • School of Health and Social Care – Helse og sosial omsorg, består av fem divisjoner: yrkesterapi, fysioterapi, podiatri, radiografi og sosial omsorg.
 • School of Life Sciences – Vitenskaper for livet, har følgende departementer: biologiske og biomedisinske studier, og studier i psykologi og synsvitenskap.
 • School of Law and Social Sciences – Juridiske fag, men skolen huser også en rekke forskningssentre innenfor studier av fattigdom, arv og fortidsminnegranskning, og et senter for studier av likhet og ulikhet.
 • School of Nursing, Midwifery and Community Health – Barnepleie, jordmorkunst og samfunnshelse, et av de største barne- og sykepleieutdannelsene i Skottland.

Glasgow Caledonian University tilbyr programmer innenfor samtlige fag av høyere utdannelse i Skottland, Scottish Higher Education Funding Council (SHEFC), som medisin, tannlegevitenskap, og lærerutdannelse og pedagogikk. I mai 2002 åpnet skolen det første skotske senteret for arbeidsbasert læring.

I henhold til universitetets egen statistikk har stedet for tiden rundt 15 000 studenter, 1 500 ansatte, 25 prosent av studenter studerer på deltid, 66 prosent av studentene er over 21 år gammel og mer 700 internasjonale studenter kommer fra over 70 nasjoner.

Universitetsområde[rediger | rediger kilde]

Glasgow Caledonian er lokalisert på en felles campus i området Cowcaddens i Glasgow. Universitet hadde tidligere tre universitetsområder: Park Campus i Glasgows West End, Southbrae Campus ble leiet fra og lå tilstøtende til Jordanhill College of Education, og det nåværende universitetsområdet City Campus. Imidlertid ble Park Campus solgt til Universitetet i Glasgow i januar 2001 og Southbrae ble gitt tilbake til Jordanhill etter at leieavtalen var avsluttet.

Saltire Centre[rediger | rediger kilde]

Saltire Centre (Saltire = Andreaskors, eller X-kors, symbolet for Skottlands nasjonale flagg) er et læresenter til £23 millioner, plassert i midten av universitetets campus. Det futuristiske prisvinnende bygningen ble åpnet i januar 2006 med det mål å integrere alle lære- og studentaktiviteter. Bygningen har 1800 studieplasser, og 600 datamaskiner i fire etasjer. Senteret huser universitetets biblioteksamling, en kafé og studentenes støttetjenester.

Rangeringer[rediger | rediger kilde]

Glasgow Caledonian University ble rangert som nummer 83 av 126 britiske universiteter på Complete University Guides liste for 2016[3] og som nummer 89 av 119 britiske universiteter på The Guardians 2016-liste.[4]

Glasgow Caledonian University var ikke å finne blant de 500 beste universitetene i verden i Times Higher Education World University Rankings 2014-2015[5], i QS World University Rankings for 2014[6] eller i Academic Ranking of World Universities (Shanghai-rankingen) for 2014.[7]

Kjente ansatte og tidligere studenter[rediger | rediger kilde]

Ansatte:

Tidligere studenter:

Æresdoktorer

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ www.jisc.ac.uk[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ eua.eu, besøkt 16. juli 2019[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ University League Table 2016 - Complete University Guide
 4. ^ University league tables 2016 - The Guardian
 5. ^ World University Rankings 2014-15 - THE World University Rankings
 6. ^ QS World University Rankings® 2014/15 - QS Top Universities
 7. ^ Academic Ranking of World Universities 2014 Arkivert 19. januar 2015 hos Wayback Machine. - Academic Ranking of World Universities

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]