University College London

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
University College London
Motto «Let all come who by merit deserve the most reward»
Grunnlagt 1826
Type Universitet
Beliggenhet London
Studenter 22 000 (2010)
Ansatte 8 000 (4 000 akademiske medarbeidere) (2010)
Nettsted www.ucl.ac.uk
Posisjonskart
United Kingdom location map.svg
University College London
University College London
Koordinater: 51°31′29″N 0°08′01″V
University College London

University College London (UCL) er et kollegium ved University of London. Det har omkring 25 000 ansatte og studenter, og er dermed større enn de fleste britiske universiteter. Det er også blant de eldste utdanningsinstitusjoner i Storbritannia. Det er 26 Nobelprisvinnere blant UCL's nåværende og tidligere studenter og personale.

UCL er medlem av Russell Group of Universities, hvor det tilhører elitegruppen G5 sammen med Oxford, Cambridge, LSE og Imperial.

UCL inntar fjerde plass globalt på Times´ liste over verdens beste universiteter.[1] Hovedcampus ligger på Gower Street i Bloomsbury i det sentrale London.

UCL ble grunnlagt i 1826 under navnet University of London, som et alternativ til de religiøse universitetene i Oxford og Cambridge. Først i 1836, da det som i dag er University of London ble grunnlagt, fikk UCL offentlig anerkjennelse og mulighet til å tildele universitetsgrader. Dermed er det det tredje eldste universitet i England i forhold til grunnleggelsesdatoen, men ettersom University of Durham ble grunnlagt i 1832 og King's College London i 1829 er det ut fra godkjenningsdatoen det femte eldste og ikke engang det eldste kollegium i University of London.

Kollegiet var den første høyere utdanningsinstitusjon i Storbritannia som aksepterte studenter av alle raser, religioner og politiske oppfatninger. Det var også muligens det første som aksepterte kvinner som studenter på like vilkår med menn, men University of Bristol hevder også å ha vært først ute med dette. Spørsmålet er vanskelig å avgjøre fordi man også tidligere aksepterte kvinnelige studenter, men da under andre betingelser enn mannlige, og det er uklart når disse betingelsene ble endret i praksis. Det var også det første universitetet i England som fikk en studentunion for alle studenter; tidligere unioner var kjønnsdelt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Times – THES QS World University Rankings