Heimevernslaget

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Heimevernslaget var ei norsk vise/gammaldans-gruppe fra Trøndelag dannet våren 1978 av Hans Rotmo etter at Arbeidslaget hass K. Vømmølbakken var blitt nedlagt. Gruppen kom i klammeri med det offisielle Heimevernet sommeren 1978 om rettigheten til navnet, men etter en runde på øverste hold fikk gruppen tillatelse til å beholde navnet.

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

Biografi[rediger | rediger kilde]

Musikalsk var Heimevernslaget en videreføring av Arbeidslaget hass K. Vømmølbakken og Vømmøl Spellmannslag, men med enda større vekt på gammeldans. Tekstene var en blanding av soldat-humor og militærhistorisk politikk presentert i popularisert form. Gruppens programerklæring ble fremsatt på den første LP-en. Der het det seg at de var for «godt øl, godt stål, nynorsk og jordbruk og sosialisme». Med platen fulgte et 16-siders hefte under tittelen Heimevernsnytt[død lenke]. Her fikk man en blanding av finurlige artikler og opplysende propaganda. Bonsersjant Børø ble etterfulgt av Menig Basmo innen plate nummer to ble innspilt i 1979. Spællet om Trøndelag var utstyrt med et utbrettomslag der man ved hjelp av en terning kunne spille det fornøyelige «Spællet om Trøndelag». Hans Rotmo flyttet deretter Heimevernslaget over til det nystartede Arctic Records. Album nummer tre, Trekkspellkrigen, ble innspilt sammen med brødrene Sole. Brødrene var «Trekkspellsersjant Ole Sole» og «Feleslaktar Sivert Sole». Begge disse figurene var oppdiktet av laget. Denne platen ble laget som et våpen mot den utenlandske musikkdominansen. I 1980 ble Heimevernslaget oppbrutt, slik som alle andre Rotmo-prosjekter.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

  1. Mob. Styrken – 1978
  2. Spællet om Trøndelag – 1979
  3. Trekkspellkrigen – 1979
  4. På Ilsvikøra/Krager’n hains far 7" – 1978
  5. Polstreiken/Missekonkurransen 7" – 1978

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Brissach, Ingrid (9. august 2014). «Popgrupper på 1970-tallet». adressa.no. Besøkt 28. januar 2020. «Hans Rotmo og «Heimevernslaget» startet våren 1978 og kom ut med plate året etter («Trekkspellkrigen») med gammeldans av beste slag: På bildet er korporal (Torgeir) Henriksen (trekkspill), visekorporal Rotmo (fele og lurk) og fotsoldatene (Helge) Basmo (gitar) og (Johan Asbjørn) Brandtzæg (bass). Bonsersjant (Roar) Børø (gitar) var også med i laget. Adresseavisen 18/7 1979. Foto: Arkiv» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]