Harry Osborn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Harry Osborn er en bifigur i tegneseriene om Spider-Man. Han ble skapt av Stan Lee og Steve Ditko i 1965, og opptrådte for første gang i Amazing Spider-Man nr. 31. Harry Osborn er Peter Parkers beste venn og sønn av Norman Osborn, som også figurerer som superskurken Green Goblin, en rolle som også Harry Osborn inntar.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Harry er den eneste sønnen til Norman Osborn, og hans kone Emily Lyman. Omstendighetene rundt Harrys fødsel svekker Emily, og hun dør etter lang tids sykdom. Norman blir deretter en kald og lite kjærlig far. Norman avviser ofte Harry, eller slår ham i raseri. Som et resultat bruker Harry store deler av livet sitt på å prøve desperat å få farens godkjenning og aksept. Uten at han visste det, hadde Norman imidlertid byttet sønnens sjel til demonen Mephisto i bytte mot rikdom og makt.

Etter å ha fullført videregående skole, begynner Harry ved Empire State University. Blant de rikeste studentene ved skolen, blir Harry snart en av de mest populære også, til tross for hans reserverte væremåte. Han har en liten klikk av velstående, populære studenter rundt seg. En av disse var den vakre Gwen Stacy. Men Gwen blir fascinert av en ny student: den bok-smarte og sjenerte Peter Parker. Harry misliker Parker, og misliker all oppmerksomheten Gwen gir Peter.

Etter å ha konfrontert Parker, innser Harry at Peter bare er sjenert, og også er bekymret for sin syke tante May Parker. Til tross for denne vanskelige begynnelsen blir Harry og Peter etter hvert nære venner, og til slutt deler de en leilighet sammen. Harry er ikke klar over at hans beste venn egentlig er superhelten Spider-Man, og heller ikke at faren var super-skurken Green Goblin som døde i en ulykke mens han forsøkte å produsere et nytt super-serum. Før han ble venn med Harry, ble Spider-Man tatt til fange av Green Goblin. Under det påfølgende kampen fjernet et elektrisk sjokk alle minner om å være Green Goblin fra Normans hukommelse. Spider-Man gjemte deretter alle bevis på Normans andre identitet, for å hindre Harry fra å bli såret av denne avsløringen. Imidlertid dukker Normans persona som Green Goblin opp igjen, fra tid til annen. Dette blir vanskelige tider for Harry, ettersom farens periodiske episoder er uforklarlige for ham.

Harry hadde eksperimentert med narkotika i tenårene. Men han eskalerer bruken, i tillegg til å forsøke stadig hardere stoffer. Dette påvirker hans mentale stabilitet, og forholdet til vennene hans. Spider-Man bruker dette til sin fordel under en kamp mot Green Goblin: han er i stand til å stoppe kampen ved å vise Norman sønnens avmagrede tilstand, forårsaket av en utilsiktet overdose av narkotika. Synet sjokkerer Norman så mye at det bringer ham tilbake til fornuft. Men Harry blir dumpet av Mary Jane Watson, fordi hun er lei av hans stadige selvdestruktive livsstil.

Kort tid senere går Harry på en overdose amfetamin. Han kommer seg hjem til faren, i stedet for å gå på sykehus. Norman ønsker å holde saken stille, og en doktor diagnostiserer ham med schizofreni. Denne tragedien, forsterket av en nært foreståendekonkurs, driver Norman over kanten. Norman kidnapper Gwen, og planlegger å bruke henne som agn for å lokke til seg Spider-Man. Men under en slåsskamp mot Spider-Man spidder Green Goblin seg selv ved et uhell. Harry Osborn er i hemmelighet vitne til dette. Han ønsker å beskytte farens identitet, og fjerner Green Goblin-kostymet hans. Han legger skylden på Spider-Man for farens dødsfall. En rasende Harry, i mental ubalanse, sverger hevn mot Spider-Man. Etter å ha arvet farens bedrift, klarer Harry etter hvert å få virksomheten tilbake i økonomisk stabilitet.

En dag, til sitt store sjokk, oppdager Harry et Spider Man-kostyme i Peter Parkers leilighet. Han innser at hans beste venn, også er mannen han gir skylden for farens dødsfall. Ved å bruke farens gamle utstyr konfronterer Harry ham som Green Goblin. Peter ønsker ikke skade Harry, og unngår å slåss mot sin tidligere venn. Men Harry blir slått bevisstløs, og havner i politiets varetekt. Der skryter Harry av at han er den virkelige Green Goblin, og at Peter Parker er Spider-Man, men Harry blir avvist som en sprø person.

Harry blir deretter tatt hånd om av den kriminelle psykologen Dr. Bart Hamilton, som forsøker å trekke ut Green Goblin-hemmeligheter fra Harry gjennom hypnose. Hamilton raider deretter et av Harrys gjemmesteder, og begynner sin karreire som den neste Green Goblin. I mellomtiden blir Harry løslatt av politiet, og ansett som helbredet. Han pådrar seg deretter en hjernerystelse, som får ham til å glemme det han vet Spider-Mans identitet. Han og Peter gjenoppliver snart vennskapet deres. For en stund virker Harrys liv å være tilbake på riktig spor. Bedriften hans begynner å tjene penger igjen, og han utvikler en romanse med Liz Allan etter at de møtes i bryllupet mellom Betty Brant og Ned Leeds. Etter at de to blir gift, får de sønnen Normie Osborn - navngitt til minne etter Norman Osborne. Harry gir også sin velsignelse til ekteskapet mellom Peter og Mary Jane Watson. Imidlertid begynner Harry å gjenvinne minnene, når han blir utpresset av den originale Hobgoblin som kommer med en pakke som inneholder bevis på at Norman hans var den originale Green Goblin.

Harry undersøker farens gamle gjemmesteder og notater, og til slutt avdekker han formelen for den originale Green Goblins overmenneskelige styrke. Deretter kidnapper han sin kone, sønn og svoger Mark Raxton, og terroriserer dem i et gammelt herskapshus. Men Raxton klarer å signalisere hvor de blir holdt fanget til Spider-Man som dukker opp for å beseire Green Goblin - og melder ham inn til politiet. Men Harry blir snart løslatt igjen. Harry oppdager at faren hans utviklet en avansert versjon av Goblin Formula, men var ikke i stand til å teste den før hans siste kamp mot Spider-Man. Harry injiserer deretter Peter Parker med et stoff som gjør ham ubevegelig, og i et anfall av depresjon aktiverer Harry tidsbestemte eksplosiver. Han planlegger å drepe både seg selv og Peter. Men når han innser at Mary Jane og sønnen Normie også befinner seg på eiendommen, får han tilbake sitt normale jeg.

Harry redder Mary Jane, Normie og Peter før han kollapser. Harry innser for sent at han ikke hadde testet den nye formelen godt nok, og at stoffet faktisk er dødelig. En gang før sin død skapte Harry et datasystem med kopier av hans og Norman Osborns sinn programmert inn i datamaskinen. Etter Harrys død aktiverer og bortfører datasystemet Normie Osborn med den hensikt å utsette Normie for Green Goblin Serum (det samme stoffet som tidilgere hadde forårsaket Harrys død) for å bli den nyeste Green Goblin. Spider-Man må derfor forsøke å redde Normie fra denne skjebnen.