Hopp til innhold

Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pirates of the Caribbean:
The Curse of the Black Pearl
Generell informasjon
SjangerAction-eventyr
Utgivelsesår2003
Prod.landUSA
Lengde137 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiGore Verbinski
ProdusentJerry Bruckheimer
MusikkKlaus Badelt
SjeffotografDariuz Wolski
Foran kamera
MedvirkendeJohnny Depp
Orlando Bloom
Keira Knightley
Geoffrey Rush
Annen informasjon
FilmformatCinemascope
Prod.selskapWalt Disney Pictures
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (kan oversettes til Karibiens Pirater: Den sorte perles forbannelse) er en amerikansk eventyrfilm fra 2003. Filmen er den første i en serie av fem filmer som er inspirert av attraksjonen Pirates of the Carribean som finnes i flere Disneyparker. Den har gjenoppvekket 1700-tallets pirater i den kulturelle bevissthet, kanskje spesielt på grunn av skuespilleren Johnny Depps tilstedeværelse i rollen som Jack Sparrow, en skikkelse som sies å være inspirert av gitaristen Keith Richards i rockegruppa Rolling Stones. Richards ble da også senere i filmserien castet som faren til Jack.

Innledning[rediger | rediger kilde]

Filmen Pirates of the Caribbean begynner med et skip på vei til Port Royal, en havneby på Jamaica. Om bord på båten er Elizabeth Swann, guvernør Swanns unge datter. Hun oppdager plutselig en ung gutt på en flåte, og mannskapet får reddet ham om bord. Gutten sier at han heter Will Turner, før han mister bevisstheten. Han har en piratmedaljong rundt halsen, og Elizabeth blir redd for at han er en pirat. Hun tar medaljongen med seg.

Hovedhandling[rediger | rediger kilde]

Så går filmen 8 år fremover: Den unge smeden Will Turner (Orlando Bloom) er forelsket i Guvernørens datter, Elizabeth Swann (Keira Knightley), men det er også en annen mann, kommandør Norrington som er forelsket i henne. Like før Norrighton skal fri til henne, faller Elizabeth utfor et stup og ned i sjøen. Hun blir reddet av piraten Jack Sparrow (Johnny Depp). Siden han er en pirat, blir det bestemt at han skal henges. Samme natt blir imidlertid Port Royal angrepet av pirater ledet av Barbossa (Geoffrey Rush). De kidnapper Elizabeth. Hun tror de skal kreve løsepenger for henne, siden hun er guvernørens datter, og sier at hun heter Elizabeth Turner, og er en hushjelp. Hun gjør en avtale med piratene om at de skal la Port Royal være i fred, hvis de får pirat medaljongen hennes, som de, underlig nok, er svært så interessert i. Så seiler piratene sin vei, med Elizabeth om bord. Will Turner vil prøve å redde Elizabeth, og siden piraten Jack Sparrow sier han vet hvor de er, hjelper Will piraten og rømme fra fengselet.

Jack og Will stjeler en båt for å forfølge piratene, selv om de vet at piratenes skip, Black Pearl, er mye raskere. Jack forteller Will at han kjente faren hans, og at han var en pirat. De når frem til Tortuga, en havn for pirater der de kan drikke seg fulle og gå på bordeller. De finner et mannskap, og fortsetter jakten på Black Pearl.

Imens har Elizabeth fått problemer: Barbossa forteller henne at de er ofre for en forferdelig forbannelse. På en bortgjemt øy, Isla de Muerta, (de dødes øy) fantes det en skatt som besto av 882 gullstykker. Hvis noen dødelige fjernet så mye som et stykke fra steinkista de lå i, ville de bli straffet i all evighet. Barbossa og piratene hans trodde ikke på forbannelsen, tok alle gullstykkene, og brukte dem på rom, mat og kvinner. Men forbannelsen slo til, og nå kan de ikke føle hverken smerte eller noen annen følelse. De er blitt levende døde, men det er bare i månelyset at man kan se hva de virkelig er: Levende skjeletter. For å heve forbannelsen må de bringe tilbake alle de 882 gullstykkene, og betale tilbake med blod. Elizabeths medaljong er det siste stykket. Og blodet de skal betale tilbake er Elizabeths blod.

Etter hvert når piratene frem til øya med steinkista, og Jack og Will ankommer like etterpå. Will får vite at det egentlig var Jack Sparrow som var kaptein på Black Pearl, men at han mistet skipet da førstestyrmannen, Barbossa fikk mannskapet til å begå mytteri. De etterlot Jack på en øy for at han skulle dø, med ikke noe annet enn en pistol med et skudd i. Men Jack kom seg vekk fra øya, og han har fremdeles det ene skuddet. Han har tenkt å spare det til Barbossa. Jack og Will følger etter piratene inn i hulen med den forbannede skatten. De ser at piratene skal til å bruke Elizabeths blod for å heve forbannelsen. Jack sier de skal vente på det rette øyeblikket, men Will tror Jack skal forråde dem, og slår Jack ned.

Piratene trenger bare litt blod, så de skjærer Elizabeth i hånden, og slipper det siste gullstykket i kista. Men ingen ting skjer. Elizabeths blod er ikke det riktige blodet, de trenger blod fra barnet til William Turner, en pirat de drepte fordi han var lojal mot Jack Sparrow. Elizabeth og Will klarer å flykte, og de tar med seg medaljongen. Jack blir oppdaget av piratene, og for å ikke bli drept forteller han dem at han vet hvem sitt blod de trenger. Elizabeth, Will og mannskapet deres drar fra øya, men etter en liten stund følger Black Pearl etter. Og Black Pearl er mye raskere en deres skip.

Black Pearl tar igjen skipet deres, og det blir kamp. Piratene til Barbossa vinner, og Elizabeth, Jack og mannskapet deres blir tatt til fange. Will har fått vite av Elizabeth at de trengte blod fra William Turners barn, altså Will selv. Han ofrer seg selv for Elizabeth og mannskapet, og inngår en avtale med Barbossa, de får hans blod, mot at de andre skal få gå. Barbossa og piratene hans setter Jack og Elizabeth i land på den samme øya de satte Jack i land på den gangen de gjorde mytteri for 10 år siden. Det er et romlager der, og Elizabeth får vite at Jack kom seg i land takket være rom smuglere. Hun bruker rom til å lage et signal, og Norrington og faren hennes finner dem. Men de nekter å dra etter piratene for å redde Will. Til slutt lover Elizabeth og gifte seg med Norringthon hvis de redder Will. Så setter de nok en gang kursen for øya med den forbannede skatten.

Norringtons skip ankrer opp uten for Isla de Muerta, og han, Jack og det meste av mannskapet seiler ut i småbåter. Norrington vil ikke storme hulene, for da kan de havne i bakhold. Jack foreslår at han kan ro inn å lokke piratene ut, så kan Norrington og mannskapet drar tilbake til skipet deres, og fyre av kanonkuler mot dem. Jack ror inn, men Norrington stoler ikke på ham, og beordrer mannskapet til å bli i småbåtene for å drepe piratene med geværer i stedet. Samtidig gir han ordre om at Elizabeth skal bringes i sikkerhet i kahytten på båten.

Ingen vil tro på Elizabeth når hun forteller at piratene er levende døde, og at de ikke kan drepes av vanlige kuler. Så hun rømmer fra kahytten, og ror mot piratens skip, Black Pearl. Imens har Jack akkurat rukket frem i tide til å redde Will fra å få halsen skåret over. Jack forteller Barbossa at Norrington og hans menn venter på dem like utenfor. Han foreslår at piratene venter med å drepe Will, at de i stedet er udødelige litt til, slik at de kan slakte ned Norringtons menn, slik at de kan få to skip. Men stikk i strid med Jacks plan, går piratene ikke ut i båtene; I stedet går de under vann til skipet, slik at ingen kan se dem.

Elizabeth befrir Jacks mannskap fra Black Pearl, men de nekter å følge henne inn i hulene for å redde Will og Jack. I stedet stikker de av med Black Pearl. Elizabeth må ro inn alene. I hulen har Jack befridd Will, og de to kjemper mot Barbossa og piratene. Barbossa stikker sverdet sitt gjennom Jack, og det virker som om han dør, men så rygger han ut i månelyset, og det viser seg at han også er en udødelig. For mens han sto og forhandlet om Wills liv, har han klart og lure til seg et av gullstykkene.

Angrepet på Norringtons skip kommer uventet, men heldigvis blir Norrington varslet. Han og mennene hans ror tilbake til skipet, og blir med i kampen. I hulen kjempes det også; Elizabeth er kommet til, og hun og Will klarer og nedkjempe piratene. Will løper opp mot kisten med gullstykkene, og Jack kaster det gullstykket han har til ham. Barbossa retter pistolen mot Elizabeth, og det lyder et skudd. Men det var ikke Barbossa som skjøt, det var Jack. ”I ti år har du hatt den pistolen, og nå kastet du bort skuddet!” sier Barbossa hånlig. ”Han kastet det ikke bort,” sier Will, og så slipper han det siste gullstykkene i kista, sammen med litt av sitt eget blod. Barbossa bretter opp skjorta, og blod begynner å sive ut. Så faller han død om i haugen av skatter.

På skipet stopper kampen opp. Piratene er ikke lenger udødelige, og de kaster våpnene og gir opp. Men Jacks mannskap har tatt Black Pearl, så han kan ikke komme seg vekk. Han blir dømt til hengning.

Jacks mange forbrytelser blir lest opp, og Will prøver å redde vennen. De kommer seg nesten vekk, men så blir de omringet. Guvernør Swann er rasende, han benådet Will da han kom tilbake til Port Royal, er dette måten han takker han på? Norrington sier at Will har glemt hvor hans plass er, men Will sier at den er mellom Norrington og Jack. ”Det er min plass også,” sier Elizabeth, og stiller seg ved siden av Will, mellom Jack og de andre. Guvernør Swann beordrer alle til å senke våpnene. Jack flykter, eller rettere sagt; han snubler og faller så han faller i vannet. Da dukker plutselig Black Pearl opp, Jack svømmer mot skipet, og Norrington gir opp å forfølge ham. ”Så dette er altså veien du velger?” spør Guvernør Swann, ”han er jo bare en smed.”. ”Nei,” svarer Elizabeth, ”Han er en pirat.” Så kysser de hverandre. Og på Black Pearl kommer Jack om bord igjen, og får endelig tilbake skipet sitt. Så setter han kursen mot horisonten.

Isla de Muerta[rediger | rediger kilde]

Isla de Muerta (De Dødes Øy) er en øy i filmen Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl. Øyen blir også omtalt som «Øyen ingen kan finne». Bare en som vet hvor øyen er, kan finne den. På Isla de Muerta ligger en kiste fylt av gullmynter. Disse gullmyntene er aztekergull, og ble forbannet av aztekergudene for å stoppe Hernán Cortes’ mannskap fra å fortsette å plyndre og drepe aztekere etter Cortes’ død. Dersom noen mynter blir tatt fra denne kisten, blir alle som tok en eller flere mynter forbannet helt til alle myntene er lagt tilbake, og blod ofret. Hvis man ble forbannet, ville man bli forvandlet til skjeletter i fullmånelys, man kan ikke dø og mat og drikke blir til aske i munnen.

Men siden Jack Sparrow har et kompass som peker på det du ønsker mest, har han mest sannsynlig visst hvor Isla de Muerta ligger. Rundt ti år før filmen, hadde han fortalt førstestyrmannen sin, Hector Barbossa, hvor øyen er. Senere samme kveld, gjør mannskapet mytteri, og setter Jack på en øde øy med en pistol og ett skudd, gjør Hector til kaptein og seiler til Isla de Muerta for å ta skatten som deres egen. Senere i filmen forteller Jack til Hector at han er glad for at mannskapet gjorde mytteri, for hvis de ikke hadde, hadde Jack hatt en like stor del i forbannelsen som dem.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Johnny Depp (Kaptein Jack Sparrow)
Orlando Bloom (William "Will" Turner)
Keira Knightley (Elizabeth Swann)

Trivia[rediger | rediger kilde]

Oppfølgere[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]