Bobby Fischer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bobby Fischer
Robert James Fischer
Bobby Fischer 1960 in Leipzig in color.jpg
FødtRobert James Fischer
9. mars 1943
Chicago
Død17. januar 2008 (64 år)
Reykjavík[1][2]
Gravlagt Island
Ektefelle Miyoko Watai
Far Paul Nemenyi
Utdannet ved Erasmus Hall High School
Beskjeftigelse Sjakkspiller, skribent, oppfinner
Nasjonalitet USA
Island (2005–08)
Utmerkelser VM i sjakk (19721975), Sjakk-Oscar (1970)
TittelGM
verdensmester1972 - 1975 (FIDE)
Høyeste FIDE-rating2785 (april 1972)

Robert James «Bobby» Fischer (født 9. mars 1943, død 17. januar 2008) var en verdensmester i sjakk fra USA, av tysk-sveitsisk opprinnelse. Han ble kjent allerede som 13-åring i 1956 da han vant det som senere er blitt omtalt som Århundrets sjakkparti.

Han ble verdensmester 1. september 1972 etter å ha beseiret sovjetrusseren Boris Spasskij i Reykjavík, som den eneste amerikaner i historien. Etter denne seieren sluttet Fischer helt å spille turneringssjakk. Han mistet tittelen 3. april 1975, etter at han nektet å stille opp for å forsvare tittelen.

Fischer blir ansett for å være en av de mest begavede sjakkspillerne gjennom alle tider. Han er også kjent for sin eksentrisitet, sin ukonvensjonelle opptreden og sine ekstreme politiske synspunkter. Oppførselen ved brettet var imidlertid upåklagelig. Han er sønn av den tyske biofysikeren Hans-Gerhardt Fischer. Hans mor, Regina Wender, var jøde og stammet fra Sveits. Til tross for at han var halvt jødisk, hadde Fischer mange antisemittiske holdninger og benektet holocaust.

I 1992 gjorde Fischer comeback da han vant en revansjematch mot Spasskij i Beograd. Matchen var et brudd på USAs sanksjoner mot Jugoslavia og medførte at amerikanske myndigheter utstedte en arrestordre på Fischer. Etter terrorangrepet 11. september 2001 uttalte Fischer til filippinsk radio at «Dette er virkelig strålende nyheter, det er på tide at jødene får sparket inn hodene. Det er på tide å gjøre seg ferdig med USA en gang for alle.» Det amerikanske sjakkforbundet inndro medlemskapet hans etter dette. I 2004 ble Fischer arrestert i Japan, men han motsatte seg utlevering til hjemlandet og frasa seg sitt amerikanske statsborgerskap. Fischer ble sluppet fri i 2005 etter å ha blitt innvilget statsborgerskap på Island, der han slo seg ned og levde sine siste år. Han døde i 2008 etter lengre tids sykdom.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

sjakkstubbDenne sjakkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.
Det finnes en mer utfyllende artikkel om emnet på nynorsk.