Hopp til innhold

Pleasantville

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pleasantville
Generell informasjon
GenreUngdomsfilm, dramakomedie, fantasyfilm, filmkomedie, dystopisk film, dramafilm, magisk realisme-film[1]
Utgivelsesår1998
NasjonalitetUSA
Lengde120 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiGary Ross[2][3][4][5] Rediger dette på Wikidata
ManusGary Ross Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Steven Soderbergh, Gary Ross, Bob Degus
MusikkRandy Newman Rediger dette på Wikidata
FotoJohn Lindley Rediger dette på Wikidata
KlippWilliam Goldenberg Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeTobey Maguire,[6] Jeff Daniels,[4] Joan Allen,[4] William H. Macy,[3] J. T. Walsh, Reese Witherspoon,[3] Don Knotts,[4] Paul Walker,[4] Marley Shelton,[4] Giuseppe Andrews,[6] Jane Kaczmarek,[4] Maggie Lawson,[6] Marissa Ribisi, Marc Blucas, Gerald Emerick, Jason Behr, Jenny Lewis, Danny Strong, James Keane, Andrea Baker, Charles C. Stevenson Jr. Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger
FilmselskapNew Line Cinema Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)New Line Cinema
Netflix
Premiere(r)17. september 1998
4. mars 1999 (Tyskland)[7]
Eksterne lenker

Pleasantville er en drama-komedie fra 1998 av regissør, produsent og manusforfatter Gary Ross. Hovedrollene spilles av Tobey Maguire, Jeff Daniels, Joan Allen, William H. Macy, J. T. Walsh og Reese Witherspoon.

Filmen var J. T. Walsh' siste, og ble dedikert til minne om ham.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

David og hans tvillingsøster Jennifer lever veldig forskjellige liv: Jennifer er veldig overfladisk, populær og utadvendt ved den videregående skolen de studerer ved. Men den introverte David bruker mesteparten av tiden sin på å se "Pleasantville" en svart / hvitt sitcom fra 1950-tallet om den idylliske Parker-familien. En kveld moren deres er bortreist krangler David og Jennifer om hva de burde se på TV, og de slåss om kontroll over fjernkontrollen. En mystisk TV-reparatør dukker opp, og er imponert over Davids kunnskaper om Pleasantville. Han gir dem en underlig fjernkontroll. Når de forsøker å bruke fjernkontrollen, blir David og Jennifer sugd inn i en svart-hvit verden som heter Pleasantville.

David forsøker å resonnere med TV-reparatøren ved å kommunisere gjennom TV-apparatet som står i Parker-familiens stue. Men reparatøren erklærer at verden i Pleasantville er mye bedre enn den virkelige verden, og at de er heldige som nå befinner seg i Pleasantville. Jennifer og David blir nå tvunget til å opptre som karakterene Bud og Mary Sue Parker i TV-serien. De utforsker den særegne byen. Innbyggerne i Pleasantville er ikke klar over at noen eksisterer utenfor byen deres. David forteller Jennifer at de burde holde seg i karakter, og aldri forstyrre resten av byen. Sakte forandres deler av Pleasantville fra svart-hvitt til farge-TV, inkludert blomster og ansiktene til folk. Menneskene opplever nye følelser, og fremmede konsepter som bøker, ild og regn begynner å dukke opp. Etter at Jennifer introduserer sex til hennes jevnaldrende i TV-serien, begynner mange av klasse-kameratene å ha sex.

Ordfører Big Bob ser på alle disse nye endringene som en trussel mot hele Pleasantville. Etter hvert som byene (og flere mennesker i den) blir stadig mer fargerike, blir det satt i gang et forbud mot "fargede" mennesker på offentlige arenaer. David og hans nye venn Bill maler et fargerikt veggmaleri som skildrer deres nye verden. David og Bill blir brakt til rettssak foran hele byen, hvor de forsvarer handlingene deres. Dette vekker nok sinne og indignasjon hos Big Bob til at han også blir "farget" og han flykter sin vei.

David feirer denne seieren når han legger merke til at TV-butikken nå selger farge-TV, kringkaster nye programmer og opptak fra andre land, og at byens veier nå fører til andre byer. Når Pleasantville ser ut til å bli varig endret, må Jennifer og David velge om de ønsker å fortsette deres nye liv i TV-verden. Eller om de ønsker å bruke en fjernkontroll for å vende tilbake til deres virkelige verden.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.tasteofcinema.com/2015/20-great-magical-realism-movies-that-are-worth-your-time/2/; besøksdato: 30. november 2020.
  2. ^ «Pleasantville». Internet Movie Database (flere språk). Besøkt 16. februar 2020. 
  3. ^ a b c http://stopklatka.pl/film/miasteczko-pleasantville; besøksdato: 7. juli 2016.
  4. ^ a b c d e f g http://www.filmaffinity.com/en/film836512.html; besøksdato: 7. juli 2016.
  5. ^ http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=13144.html; besøksdato: 7. juli 2016.
  6. ^ a b c «Full Cast & Crew». Internet Movie Database (flere språk). Besøkt 16. februar 2020. 
  7. ^ Internet Movie Database, «Release Info», verkets språk flere språk, besøkt 16. februar 2020[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]